Megegyezett Forgács Barna az állammal

Az Agrárgazdaság Kft. hektáronkénti 17 aranykorona értéknél gyengébb minőségű állami területekért eddig nem fizetett haszonbérleti díjat. A megegyezés értelmében a Kft. 2013-tól a művelésében maradó állami földek után aranykoronánként évente 1250 forint haszonbérleti díjat utal az NFA részére. A Kft. 985 hektár állami területet ad vissza az NFA kezelésébe. Az így felszabadult földek hasznosításáról az NFA földhaszonbérleti pályáztatással gondoskodik. A nemzeti vidékstratégiával összhangban további kis- és közepes agrárvállalkozások juthatnak földhöz állami haszonbérlet révén.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tavaly novemberben nyilvánította semmisnek az Agrárgazdaság Kft. 5000 hektárra vonatkozó 0 forintos földbérleti szerződését. Az NFA a húsz éve “bérelt” terület visszaadására és elhagyására szólította fel az Agrárgazdaság Kft.-t.

Az akkori közlemény rögzíti: az Agrárgazdaság Kft. nulla forintos díjért közel húsz évig bérelt mintegy 5 ezer hektár földterületet. Ebben az időszakban a cég több mint két milliárd forint területhez kötődő támogatáshoz jutott. A kft. tulajdonosa Forgács Barna, az Agrárkamara volt elnöke. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a jó erkölcsbe ütköző szerződést semmisnek nyilvánította, és a terület visszaadására és elhagyására szólította fel az Agrárgazdaság Kft.-t. A kormány határozott szándéka, hogy rendet teremt a földpiacon. Ennek része, hogy a jó erkölcsbe ütköző, az államot megkárosító szerződéseket megszünteti. Az Agrárgazdaság Kft. haszonbérleti szerződéséhez hasonló ügyek felülvizsgálatával a kormány azt a célt kívánja megvalósítani, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.