Megkezdődött a makói döner-gyár építése

A polgármester Buzás Péter (MSZP) hangsúlyozta: a török vállalkozás az első, amelyet az épülő autópálya vonzott a településre. A város minden segítséget megad a gyárnak, hisz az munkahelyet teremt majd sokaknak. Makó polgármestere és a Duna Döner Kft. képviselői 2008 május végén írták alá azt a szerződést, amely alapján a török befektető 1,4 hektár területet vett a Makói Ipari Parkban.

Korszerű daraboló és kebab-gyártó üzem

 A 850 millió forintos beruházás során a 2000 négyzetméteres gyárcsarnokban korszerű daraboló és kebab-gyártó üzemet hoznak létre. A projekt 400 milliós uniós támogatással valósul meg, a többit a cég önerejéből biztosítja. A cég vállalta, hogy az első szakaszban 60 – még idén 30, jövőre pedig újabb 30 – munkavállalót alkalmaz, végül pedig 100-ra emeli a számukat. Kifejezetten helybeli és térségbeli szakmunkásokat keresnek majd, sőt vállalják az átképzést és a betanítást is. A város a dolgozók alkalmazásáért 500 ezer forint támogatást ad a cégnek, amellyel összesen 30 millió forintos önkormányzati támogatásban részesül. Ez a lehetőség egyébként bármelyik betelepülő számára adott.

Az alapanyagot is Magyarországról szerzik be

A tervek szerint a munkaerő mellett az alapanyagot is Magyarországról szerzik be, később szeretnék a marhahúst és a szárnyast is helybeli tenyésztőktől vásárolni. A szarvasmarha tenyésztés bázisát ugyanis újra ki kell építeni a területen úgy, hogy a piacnak is megfeleljen. A gyár elsősorban nyugat-európai piacra termel majd, török vendéglőknek fog szállítani. A török vállalkozás ügyvezetője, Akteke Yunus kiemelte: a gratzi gyárukat telepítik át Makóra. Igyekeznek mihamarabb megnyitni a családi üzemet. Az 56,5 hektáros makói Ipari Park 1998-ban jött létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.