Megkezdődött a repce vetése Vas megyében

A falugazdászok jelzése szerint évről évre nő a repce vetésterülete, annak ellenére, hogy a termést egyre alacsonyabb áron tudják eladni. A repce felvásárlási ára a tavasszal még tonnánként 80-90 ezer forint között mozgott, az elmúlt időszakban azonban már csak 50-60 ezer forintért lehetett értékesíteni. A gazdák a kisebb költségek miatt termelnek repcét – mondta el Márkus Antal növénytermesztési főfelügyelő. Míg a búza termesztése hektáronként 150-160 ezer forintba kerül évente, a repcére 20-30 ezer forinttal kevesebbet kell fordítani. Egy hektárnyi területre repcéből elegendő 3,5-4 kilogramm vetőmag, míg a búzából 3 mázsát kell elvetni, és alacsonyabbak a növényvédelmi, gyomirtási, szárítási költségek is.

Betakarítanak

Vas megyében megkezdődött a 6 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása is, hektáronként 2,3 tonna átlagtermésre számítanak. A napraforgó tonnánkénti ára 55-60 ezer forint körül alakul, de a több éves adatok azt mutatják, hogy a napraforgót – olajtartalmától függően – 4-5 ezer forinttal alacsonyabb áron lehet értékesíteni, mint a repcét. A kukorica betakarítása szeptember végén kezdődik el; a 32 ezer hektáros vetésterületen hektáronként 6,5-7 tonna terméshozam várható. Néhány területen rekordtermésre, 10 tonna feletti termésátlagra számítanak, de a több mint 3 ezer hektárnyi, árvízzel elöntött földeken 5-6 tonnánál nem lesz nagyobb termés. Az árvíz 300-500 hektárnyi területet teljesen elöntött július elején, ahol nem is lehet betakarítani a kukoricát. Egyelőre nehéz kiszámítani, hogy alakul a kukorica felvásárlási ára, de az előzetes információk szerint a tonnánként 20 ezer forint alatt lehet majd értékesíteni. Tovább csökkentek a gabonaárak is; a takarmánybúza tonnánkénti ára 20-23 ezer forint, az étkezési búza ára pedig 28-32 ezer forint körül mozog.

Mi lesz a búzával?

A csapadékos időjárás miatt romlott a minőség. A korai búzafajtáknál – a 36 ezer hektáros terület közel felén – a kalászban még betakarítás előtt kicsíráztak a szemek, így a búzát takarmánynak lehetett csak eladni. A kései fajták már elérték a B1-B2 minőséget, amit étkezési célokra lehet használni. A növénytermesztési főfelügyelő közölte; a malmok az előző évek gyakorlatától eltérően már csak egy-két hónapra előre vásárolnak. A gabonapiacról hiányoznak az olasz, osztrák, szlovén vevők, akik az elmúlt évben kamionszámra vitték el Vas megyéből a gabonát. A gazdák szerint a felvásárlók kartellbe tömörültek. A korábbi években már az aratáskor jelentkeztek a vevők, jelentős áringadozás volt tapasztalható. Az idén szinte az egész ország területén “egységesen alacsony” árat ajánlanak a gabonáért. A tőkeerős vállalkozók tartalékkal vészelik át az évet, inkább tárolják a terményt – a tárolás alatt javul a gabona minősége is. Több éves tapasztalat, hogy év elején – március, áprilisban – magasabbak az árak. Akiknek viszont lejárt hitelei vannak, kénytelenek olcsóbb áron eladni a gabonát. Márkus Antal emlékeztetett arra, hogy megszűnt az intervenciós felvásárlás, pedig a 101,3 eurós kezdőár is garanciát jelentene a termelőknek. A több tízezer tonna tárolókapacitású intervenciós tárolók nagy része üresen áll – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.