Mérleg Somogy megye ötéves agrárgazdálkodásáról

A hivatal a megye agrárgazdálkodásának elmúlt öt évét vette górcső alá, az Európai Uniós csatlakozás óta eltelt időszakra tekintettel.

Kimagaslóan javultak a szántóföldi hozamok

Varga Gábor beszámolója szerint a csatlakozást követően a gyümölcs- és zöldségtermelés alapvetően nem változott, a 2007-es év kivételével viszont kimagaslóan javultak a szántóföldi növénytermesztés hozammutatói. Éves szinten a megye gabonaágazata rekord terméseredményt, 1,1-1,2 millió tonnát ért el, ugyanakkor a vágóállat-termelés 7 ezer tonnás növekedése mellett a szarvasmarha-állomány 1.500-zal, a sertésállomány 50 ezerrel csökkent, a tejtermelés 5 millió literrel visszaesett. Az összefoglaló szerint Somogyban a földhasználók területalapú támogatás jogcímen 2004 és 2008 között mintegy 42 milliárd forint jövedelem-kiegészítéshez jutottak. Tavaly már 6,1-szer nagyobb összeget vehettek igénybe a jogosultak, mint az uniós csatlakozást megelőző évben, és javult az állattenyésztők támogatottsága is. Varga Gábor utóbbira példaként a tejkvótát, valamint az anyatehenek és a hízómarhák utáni kiegészítő nemzeti támogatás mértékének 2004-hez viszonyított jelentős növekedését említette.

Fejlesztések 18-20 milliárd forint értékben
 
Kitért arra is, hogy Somogyban 4 év alatt a SAPARD előcsatlakozási programból, valamint az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programból (AVOP) – közel 6,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával – 18-20 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Egy másik forrásból, az Európai Unió 2007-ben megnyitott – 1.300-1.400 milliárd forintot tartalmazó – Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából (EMVA) a somogyi gazdálkodók az állattartó telepek korszerűsítéséhez 11,9 milliárd forintot, a kertészet és a növénytermesztés modernizálásához 2,9 milliárd forintot, gépbeszerzéshez 2,6 milliárd forintot, a mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó feldolgozó kapacitás fejlesztéséhez 1,5 milliárd forintot igényeltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.