Milliárdos cukorcsalást derítettek fel a vámosok

Fröhlich Zsolt, a VP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese elmondta: három főt gyanúsítanak, közülük egy főt az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Az utóbbi személy emberölés előkészületének megalapozott gyanúja miatt házi őrizetben volt, amikor őrizetbe vették.

Eddig 20 bankszámlát zároltak

A kárérték megtérülése érdekében eddig 20 bankszámlát zároltak, s további nyomozások is folynak. A parancsnokhelyettes úgy vélekedett, mind az elkövetési érték, mind a gyanúsítotti kör bővülhet. Az akcióban részt vett a MERKUR bevetési egység valamint több regionális nyomozó hivatal is, együttműködve a Nógrád megyei Rendőr-főkapitánysággal. Budapesten kívül Pest, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is voltak házkutatások és előállítások. A mostani pénzmosási ügy Sipos Jenő szóvivő szerint annyiban különbözik az előzőektől, hogy korábban műszaki cikkekről, számítástechnikai eszközökről volt szó, most élelmiszer – elsősorban cukor, étolaj – kapcsán követték el a bűncselekményt.

Nem fizették meg az áfát

A bűnözői csoport az eddigi adatok alapján 2007 óta több hazai és szlovák vállalkozást felhasználva, nevükben elsősorban étkezési cukrot értékesített jelentős forgalmat lebonyolító nagykereskedő cégek részére, ami után az áfát nem fizette meg – mondta Fröhlich Zsolt. Az árut hazai vállalkozásoktól vásárolták, és azt a látszatot keltették, mintha a cukrot szlovák cégek importálnák és ki is szállítanák az országból, az árut azonban áfával növelt értéken, Magyarországon bejegyzett vállalkozások nevében, belföldön értékesítették, s az adót nem fizették meg.

Ügyeltek a látszatra

A parancsnokhelyettes hozzátette: a jól szervezett és működtetett értékesítési rendszerben még arra is ügyeltek, hogy a legális tevékenység látszatát azzal is erősítsék, hogy Szlovákiából, banki úton egyenlítsék ki a vételárat. Ehhez a bűncselekmény útján megszerzett, és a hazai bankokból készpénzben felvett és euróra átváltott fizetőeszközt használták fel, amit szlovákiai bankokba fizettek be, s onnan utalták át a nettó vételárat. Tehát teljesen azt a látszatot keltették, mintha ez egy EU-n belüli legális ügylet volna. Ezzel a tevékenységgel kapcsolatban merült fel a pénzmosás gyanúja. A bankokból 2,5 milliárd forint készpénzt vettek fel, ebből lehet következtetni arra, hogy 335 millió forintnál jóval több áfát is elvonhattak a költségvetéstől – mondta Fröhlich Zsolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.