Minden tizedik vállalkozás veszi igénybe a pályázati kezességvállalást

A Start Tőkegarancia Zrt. tapasztalatai alapján az elmúlt két évben a beérkezett európai uniós, vissza nem térítendő támogatásokhoz szükséges kezességvállalásra vonatkozó igénylések száma ugrásszerűen megnőtt. Ennek egyik legfőbb oka a válságban keresendő: a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) egyre nehezebben jutottak bankgaranciához, melyet a Start Zrt. fedezet nélkül vállalt kezességével is helyettesíthetnek. Emellett 2009-ben a támogatások összegének emelkedése is jellemezte a piacot, amelynek következtében emelkedett a garanciavállalások értéke is. Tavaly a kkv-k által elnyert támogatás összege a különböző technológiafejlesztési és beruházás pályázatok esetében 21 milliárd forint volt, alig kevesebb mint a 2008-ban elnyert 22 milliárd forint. A 2009-es pályázatoknál eddig 2,4 milliárd forint támogatási biztosítékigény érkezett a Start Zrt.-hez.

Mire kellett?

A vállalkozások döntően a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belül a vállalati technológiai fejlesztésre, illetve a komplex beruházásokra kiírt pályázatok esetében keresik a Start szolgáltatásait. Ez alapján a Start Zrt. piaci részesedése – az elnyert támogatás összegét tekintve – tavaly meghaladta a 10 százalékot. Ez 2010-ben tovább emelkedhet, mivel a tapasztalatok szerint a vállalkozások a támogatás elnyerését követő évben is nagy számban jelennek meg az igénylők között – idézi a közlemény Szakáll Gábort, a Start Tőkegarancia Zrt. üzletág igazgatóját.

Csúszó projektek

A késleltetett megjelenés oka, hogy a vállalkozások által tervezett projektek megvalósítása csúszik, illetve időbe telik megszervezni e projektek finanszírozási hátterét. Másrészt gyakran előfordul, hogy a vállalkozások egy korábbi bankgaranciát szeretnének kiváltani a fedezet nélkül igénybe vehető pályázati kezességvállalással. Bár a már leszerződött kezességvállalások aránya a tavaly elnyert támogatások esetében még alacsony, ennek az aránynak a növekedése várható, tekintve, hogy egymilliárd forintot meghaladó támogatási összeghez kapcsolódó biztosítékigény van még bírálat alatt, illetve szerződéskötés előtt.

Jobb piaci pozíció

Összességében a Start Zrt. piaci pozíciójának erősödését hozta 2009-ben, hogy a korábbi évekkel ellentétben az elnyerhető támogatás összegének emelkedésével a támogatottak jelentős része a biztosítékmentességi összeghatár fölé került. Emellett további igényt jelentett a 40 százalékos előleg igénybevételének lehetősége, amelyhez szintén biztosítéknyújtásra van szükség. A kis-, és közepes vállalkozásoknak a pályázati kiírás keretében több mint 45 milliárd forintot ítéltek oda, melyből 1,7 milliárd forint összegű támogatáshoz kapcsolódó igénylés érkezett be a Start Zrt.-hez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.