Nem kapott támogatást traktorra

A gazdálkodó – aki korábban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége alelnöke volt – állítja: Baranya megyében vele együtt több, mint száz támogatást igénylőt utasított így el a hatóság. Ő utólag már csak nevetni tudott az ügyön, nem bosszankodik rajta.

A pénz jól jött volna

A pénz persze jól jött volna neki is. Kertészeti gépek támogatására kért támogatást, egy Zetort szeretett volna vásárolni. „Helyből elutasítottak azzal, hogy nincs kertészeti tevékenységem” – magyarázza. Ilyen tevékenysége ugyan valóban nincs, de nem érti, hogy miért kellett így több mint száz igénylőt elutasítani. Miután pedig ez megtörtént, miért került fel a támogatottak közé, ráadásul konkrét támogatási összeggel.

Áll a búzapiac

A szigetvári illetőségű Székely Gábor jelenleg 250 hektáron (ebből 100 hektár a sajátja) gazdálkodik mint egyéni vállalkozó vagy családi gazdálkodó. Teljesen mindegy – mondja. Ezen felül 500 hektáron mezőgazdasági gépi munka szolgáltatást végez. Főként búzát, kukoricát, szóját, cukorrépát, napraforgót, vetőmagot termeszt. Azt mondja, a szójáról még nem is kérdezzük, a búza meg annyira tragikus, hogy még árakat sem láttak, sem ő, sem gazdatársai.

Nem tudott még eladni

Székely Gábor úgy tudja, országosan is hasonló a helyzet. Eddig még nem tudott eladni búzát, s ismeretségi körében sincs olyan gazdálkodó, akinek sikerült volna értékesíteni étkezési búza termését. Pedig hektáronkénti átlagtermése 6 tonna körüli volt, ami Baranya megyében nem számít rossznak.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.