Nem készíthet mindenki kaviárt

A vonatkozó nemzetközi egyezményt eddig 174 ország írta alá. Ebben az államok kötelezettséget vállaltak arra, az ide vonatkozó előírásokat is hozzáigazítják a szóban fogó egyezséghez. Ennek része a kaviárral kapcsolatos. Az orvhalászat és kaviárcsempészet miatt ugyanis a tokhalak világszerte a kipusztulás szélére kerültek. Mivel Magyarországon is több vállalkozás foglalkozik a tokfélék szaporításával, nevelésével, illetve kaviár termelésével, az új jogszabály részletes szabályokat állapít meg ezek engedélyezésével, nyilvántartásával és ellenőrzésével kapcsolatban is. A kaviárfeldolgozást, -csomagolást, illetve -átcsomagolást kizárólag az igazgatási hatóság által engedélyezett és nyilvántartott üzem végezhet. A kaviártároló edényeket pedig egyedi jelöléssel kell ellátni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.