Nem kívánja újratárgyalni a tavalyi tejreformot Brüsszel

Az ülés legfontosabb napirendi pontjaként felvetett tejpiaci helyzet témaköréhez Magyarország, Ausztria, valamint a hozzájuk csatlakozó Németország, Szlovénia és Szlovákia emlékeztetőt nyújtott be a miniszteri tanácshoz, olyan – fogalmazásuk szerint nem hagyományos – intézkedéseket kérve, amelyek ellensúlyozhatják az árcsökkenés folyamatát.

A Bizottság szerint nincs lehetőség

Ezzel kapcsolatban Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára az ülést követően elmondta: egyebek között az intervenciós ár felülvizsgálatát, valamint az exportvisszatérítés összegének felülvizsgálatát kérték. Az Európai Bizottság szerint azonban jogilag nincs lehetőség az ár emelésére, az exportvisszatérítés módosítása pedig a nemzetközi partnerek, illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) érzékenysége miatt nem kívánatos. Nem reagált pozitívan Brüsszel arra a felvetésre sem, hogy vizsgálják felül az iskolatejprogramba bevonandó termékek körét, valamint az intervenciós időszak előrehozását célzó kezdeményezést is. „Ezúttal nem volt túlságosan konstruktív és segítőkész a bizottság” – fogalmazott a szakállamtitkár.

Visszaestek az árak az EU-ban

Az uniós tejpiacon jelentősen visszaestek az árak a nemzetközi keresleti-kínálati helyzet, illetve a 2006-os és a tavalyi reformok nyomán, ez utóbbiak a termelés bővítésének irányába hatottak. Tavaly kvótanövelésről, illetve a kvóták fokozatos eltörléséről döntött a miniszteri tanács.
Fischer Boel leszögezte, hogy a bizottság hajlandó támogatási intézkedésekről tárgyalni, de elutasítja a kvótákra vonatkozó korábbi döntések felülvizsgálatát. Ez szerinte nem oldja meg a problémát, és a termelőkben csak bizonytalanságot keltene, ha Brüsszel ellentmondásos üzeneteket küld.

A termelés idén és jövőre is a kvótaplafon alatt marad

A biztos úgy vélte, hogy a termelés idén és jövőre is 4-5 százalékkal a kvótaplafon alatt marad uniós szinten. Hozzátette, hogy az unió már szinte minden támogatási lehetőséget kihasznált az ágazatban, és ami még maradt, „nem lenne hatékony a jelenlegi körülmények között”. A tavalyi reformdöntés értelmében a tagországok tejtermelési kvótái a jövőben évi egy százalékkal emelkednek, majd 2015-re megszűnnek. Magyarország már tavaly jelezte, hogy ez a döntés nyerstej-exportőrként hátrányosan érinti, és azt nemzeti hatáskörben igyekszik ellensúlyozni.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Mezőgazdasági Bizottság: súlyos helyzetben a tejágazatGráf: 650 milliárd műszaki-technikai fejlesztésreNagyszabású gazdatüntetés PrágábanMagyar tejesek is tüntetnek PrágábanMOSZ-elemzés: tovább romlott a tejágazat helyzeteVálságban a tejágazat: segítség vagy demonstrációVálságban a szlovák tejiparVeszélybe kerülhet a hazai tejellátásNem veszik át a tejet a Vajdaságban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.