Nem mindenki lopja a fát Magyarországon

Az FVM közleménye leszögezi, hogy az illegális fakitermelés, mint jelentős probléma jelen van Magyarországon. Az agrártárca ennek mértékét évi mintegy 300-500 ezer köbméterrre becsüli, míg a REKK tanulmányának készítői évi mintegy 3-3,5 millió köbméternyi illegálisan kitermelt famennyiséggel számolnak.

Másként látják
A szaktárca szerint ez azt jelentené, hogy az elmúlt tíz évben mintegy 180.000 hektár erdő tűnt volna el Magyarországon. Ez a Pilis, a Börzsöny és a Vértes erdeinek teljes területe. Ezzel szemben az utóbbi tíz évben az erdőgazdálkodók a korábbi erdők felújítása mellett mintegy 100.000 hektár új erdőt telepítettek, több mint 1 milliárd facsemete elültetésével. Az illegális fakitermelés mellett természetesen további gond, hogy mintegy egymillió köbméter engedéllyel kitermelt faanyagot számla nélkül, nem legális úton értékesítenek elsősorban tűzifa formájában. A szóban forgó tanulmány pedig összemossa az illegális fakitermelés és az illegális forgalomba hozatal fogalmait.

Hibás a famérleg
Az FVM összegzése utal rá: a kérdéses tanulmány energetikai célból íródott, és így annak erdészeti tárgyú megállapításai több helyen hibásak, túlzóak. A rendelkezésre álló adatok összefüggéseinek ismerete nélkül vonnak le következtetéseket a tanulmány szerzői. Példaként említi az FVM, hogy a tanulmány készítői által felállított úgynevezett famérleg több helyen is hibás, és az abból kalkulált becslés nem felel meg a valóságnak. A szaktárcánál emlékeztetnek: az erdészeti nyilvántartás csak az erdőtörvény alapján erdőnek minősülő területek származtatott fakitermelési adatait tartalmazza. Nem szerepelnek benne a fásítások (ezek fél hektárnál kisebb fával borított területek), a faültetvények, az utak, vasutak, csatornák melletti fás területek, a belterületi erdőnek nem minősülő faállományok. Viszont fakitermelés ezeken a több százezer hektárt kitevő területeken is folyik.

Rossz a nyilvántartás
A jelenlegi erdészeti nyilvántartásban nem jelenik meg a fakitermelés utáni, az úgynevezett ágfa-gyűjtés sem, amelyet elsősorban a lakosság hátrányos helyzetű, alacsony jövedelmű rétegei végeznek, jellemzően a faanyagért. Nem szerepel továbbá a tuskókiemelés után keletkező apríték mennyisége sem. A számszaki tévedéseken túl – jelzi a közlemény – az illegális fakitermelés fontos és sürgősen megoldandó probléma. A megoldás jogi hátterét az új erdőtörvény biztosítja, megteremtve az erdészeti hatóság részeként felállítandó erdővédelmi szolgálat jogi kereteit. Az erdővédelmi szolgálat működtetné azt a faanyag eredetigazolási rendszert – ennek kötelező közösségi bevezetésével az Európai Bizottság is foglalkozik -, amely már minden fakitermelésre kiterjedően követhetővé tenné a fa útját a kitermeléstől a felhasználásig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.