Nem változtat év végi hiányprognózisán a PM

Önkormányzatokkal az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya a GDP 4,1 százaléka, eredményszemléletben pedig 3,9 százaléka lesz. Katona Tamás államtitkár hozzátette: az intézmények “feszes” gazdálkodása alapján elérhető a 3,8 százalékos hiány. Az első kilenc havi hiány 1.059,2 milliárd forint , a GDP 4,1 százaléka volt, a kilencedik havi pedig – önkormányzatok nélkül – 145,7 milliárd forint volt. Katona Tamás elmondta, hogy a bevételek a prognózisnak megfelelően alakultak, az áfa- és az szja-befizetések meghaladták a konzervatívan tervezett számokat, a járulékbefizetések is magasabbak lettek annál, a társasági adó és az eva bevételek azonban elmaradtak a várttól és kevesebb érkezett regisztrációs adóból is. Ennek következtében változtatott a PM a bevételi arányokon, egyben döntöttek a 78 milliárdos stabilitási tartalék megszüntetéséről.

“Hatvanegynéhány milliárdos” többlet
A tárca “hatvanegynéhány milliárdos” többletet vár a negyedik negyedévben, ami az államtitkár szerint annak ellenére sem túlzottan optimista várakozás, hogy az egy évvel korábbi, azonos időszaki hiány 100 milliárd forint felett volt. Nem lehet a jelenlegi helyzetet összehasonlítani a tavalyival, jelentősen megváltozott azóta a bevételek és kiadások szerkezete – indokolta. A nyugdíjkiadások csökkentését pedig azzal indokolta, hogy a vártnál lényeges jobb szeptemberi nyugdíjas fogyasztói árindex miatt nem lesz szükség a novemberben a nyugdíjak korrekciójára. Az egészségbiztosítási alap költségvetésének módosítását célzó bizottsági javaslat a kormány és a kórházak képviselőinek megállapodását tükrözi, nem befolyásolja azonban a jövő évi hiánypozíciót, csak a belső arányokon módosít – fűzte hozzá. Az államháztartás augusztusban 97,7 milliárd forint deficittel zárt, az első 8 hónapban a pénzforgalmi hiány 913,5 milliárd forint volt. A Pénzügyminisztérium azt várja, hogy a központi kormányzat hiánya december végén 992,414 milliárd forint lesz, a GDP 3,8 százaléka. A központi kormányzat elsődleges többlete pedig 167,478 milliárd forint, a GDP 0,6 százaléka.

Túl vagyunk a válság mélypontján?
Tavaly szeptemberben az államháztartás deficitje 58,4 milliárd forint volt. Az idén szeptemberben az államháztartás alrendszerei közül a központi költségvetés 97,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 10,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,6 milliárd forintos hiánnyal zártak. Katona Tamás elmondta: a tárca áttekinti, hogy a kedvező szeptemberi inflációs adat után változtasson-e 4,5 százalékos idei, átlagos, éves inflációs előrejelzésén. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévi bázis alacsony volt. Az államtitkár jelezte ugyanakkor azt is: ha csökkentik az inflációs előrejelzést, az nem érinti az idei bevételeket. Hangsúlyozta: a következő hetekben, hónapokban megjelenő adatokból látszik majd, hogy mikor érte el mélypontját a gazdasági válság Magyarországon. Hozzátette: reméli, hogy ez a harmadik negyedévben megtörtént. Az ipari termelési adatok ugyan még nem kedvezőek, de az optimizmust támogató számok közé sorolta a várakozásoktól elmaradó infláción túl a külkereskedelmi termékforgalom többletét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.