Nemzeti vízstratégiát készítene az MTA és az NFFT

Ennek érdekében a két testület vízpolitikai-vízgazdálkodási kérdésekkel foglalkozó közös munkabizottságot hozott létre, amelynek társelnökei Németh Tamás, akadémikus, az MTA főtitkára, és Nagy Andor, a NFFT tagja, országgyűlési képviselő. AZ NFFT-MTA Közös Víz Munkabizottságban a két testület delegáltjai, felkért szakpolitikusok és szakértők, állandó meghívottként pedig az illetékes tárcák felelős vezetői és munkatársai vesznek majd részt.
Az MTA közleménye kiemelte: minden jelenlegi előrejelzés felhívja a figyelmet a természeti erőforrások – különösen a víz – végességére. Magyarország azonban nagyhatalommá válhat a víz jövőkép kialakításában akkor, ha a döntések előkészítésében, valamint a szakpolitika tervezésekor arra a tudásra alapoz, amely az elmúlt több mint 200 év kutatásaira épül.
A munkabizottság megállapodott abban, hogy hangsúlyos feladatának tekinti a 2011-es magyar EU elnökség ideje alatt a víz kérdésének kiemelt kezelését, illetve azt, hogy a víz stratégiai szerepe a magyar társadalomban is tudatosodjék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.