Nőtt az álláskeresők száma Somogyban

Ennél csak négy megyében magasabb az álláskeresők száma. Somogyban a gazdaságilag aktív népesség csaknem 19 százaléka munkanélküli, ami az országos adatnál 6 százalékponttal magasabb. A pályakezdő munkanélküliek száma több mint 2.200 fő, az előző hónaphoz képest 16 százalékkal nőtt, a teljes regisztrált állományon belüli arányuk 8,9 százalékra emelkedett.

Hová lettek a munkahelyek?

A nyilvántartott álláskeresők száma az előző havi adatokhoz viszonyítva három körzetben mérséklődött, a többiben kisebb mértékben emelkedett. Az egy évvel korábbi értékekkel összevetve azonban minden térségben nőtt az álláskeresők száma. A két végletet a barcsi és a tabi térség jelentette: az előbbiben 5 százalékkal, az utóbbiban 40 százalékot meghaladó mértékben nőtt a nyilvántartottak száma, de Marcaliban, Siófokon és Balatonbogláron is 30 százalék fölötti az emelkedés. A kaposvári kistérségben 14 százalékkal többen kerestek munkát, mint tavaly júliusban.

Alacsony iskolázottság

Az elhelyezkedési esélyek szempontjából legfontosabb tényezőnek számító iskolai végzettség szerinti összetétel igen kedvezőtlen, a regisztráltak csaknem fele legfeljebb általános iskolai végzettségű. A nyilvántartottak mintegy harmada szakmunkás, közel 20 százalékuk rendelkezik középiskolai érettségivel, három százalékuk diplomás. A nyilvántartásban lévők mintegy 34 százaléka – közel 8.600 álláskereső – volt jogosult rendelkezésre állási támogatásra, két százalékot meghaladó hányadnak – csaknem hatszáz embernek – a helyi önkormányzatok folyósítottak rendszeres szociális segélyt, több mint 37 százalékuk – számuk kilencezerhez közelit – azonban sem a munkaügyi központtól, sem az önkormányzattól nem kapott rendszeres ellátást.

Nyolcezren tartósan

Júliusban több mint nyolcezren voltak a tartósan, legalább egy éve folyamatosan munka nélkül lévők a megyében. A nyilvántartottakhoz viszonyított arányuk a tavalyi adatnál 6,7 százalékponttal alacsonyabb, mintegy 30 százalék. A munkaadók júliusban 302 álláshelyet jelentettek be a Somogy megyei kirendeltségeken, ami csaknem 30 százalékkal kevesebb az előző havinál, az egy évvel korábbi létszámigénynek pedig a felét sem éri el. Az új állásajánlatok 46 százalékához kapcsolódott támogatási igény. A júliusi zárónapon 208 betöltetlen álláshely szerepelt a nyilvántartásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.