Növekszik a méhészeti ágazat uniós támogatása

A méhészeti ágazat helyzete fontos téma, mivel a méhek jelentősége alapvető a növények beporzásakor. Az ágazatot több éve sújtja a méhek korábban sosem tapasztalt mértékű pusztulása. Ez nemcsak a méhészek gazdasági helyzetét nehezíti, hanem a biodiverzitást is veszélyezteti. Pillanatnyilag a nemzeti programok jelentik e veszteségek részbeni ellensúlyozásának egyetlen rendelkezésre álló eszközét. A tagállamok elégedettek az említett programok által nyújtott előnyökkel, és az így finanszírozott intézkedéseknek az ágazatra gyakorolt pozitív hatását a méhészek is széles körben elismerik. Ennek ismeretében a Bizottság úgy döntött, hogy a 2008–2010 között biztosított uniós társfinanszírozás szintjéhez (26 millió euró) képest a 2011–2013 közötti időszakra a nemzeti programok társfinanszírozására szánt teljes költségvetést évi 32 millió euróra növeli. Ez fokozza a programok hatékonyságát és jelzi, hogy a Bizottság proaktívan lép fel egy igen érzékeny ágazat problémáinak megoldása érdekében. Valamennyi tagállam tájékoztatta a Bizottságot nemzeti méhészeti programjáról. A programok különböző intézkedésekhez kapcsolódnak, ezek a következők: a varroatózis elleni védekezés, a vándorméhészet ésszerűsítése, laboratóriumok támogatása, kaptárak állománypótlása, alkalmazott kutatási programok és technikai segítségnyújtás. Mind a 27 program jogosult társfinanszírozásra.

Előzmények

Az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet1 előírja a méhészeti ágazat pénzügyi támogatását. Minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy háromévente a méhészeti termékek termelésének és forgalmazásának javítására irányuló nemzeti méhészeti programot nyújtson be, az ágazat szerkezetéről szóló tanulmánnyal együtt. A következő időszakra (2011–2013) valamennyi tagállam kifejezte érdeklődését e programok iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Növekszik a méhészeti ágazat uniós támogatása

A méhészeti ágazatot több éve sújtja a méhek korábban sosem tapasztalt mértékű pusztulása, ami nemcsak a méhészek gazdasági helyzetét nehezíti, hanem a biodiverzitást is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.