Növekvő munkanélküliség Zalában

Erről Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi Kirendeltségének igazgatója tájlkoztatott. A válság jelei az elmúlt év októberétől tapasztalhatók, akkor 12 ezer álláskereső volt a megyében, idén februárban pedig már 17.552 munkanélkülit regisztráltak. A létszám folyamatosan növekszik, január óta közel 3 ezerrel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

Tavaly ezer fő csoportosan távozott

Mintegy 30 munkáltató – elektronikai-, feldolgozóipari-, kereskedelmi cégek – megközelítően 2100 fős létszám-leépítési szándékot jelentett be idén a megye kirendeltségein, a munkáltatók pedig további 500 munkahely megszűnéséről döntöttek. Az elmúlt évben mintegy ezer főt bocsátottak el csoportos létszámleépítéssel, ezek 84 százalékát az utolsó negyedévben jelentették be.
Február végéig 80-90 zalai cég összesen 1300 munkahely megőrzésére nyújtott be pályázatot az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA). Az országos program keretében 6 milliárd forint osztható fel, a zalai cégek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot.

Mintegy 8 milliárd munkahely megőrzésre

A decentralizált foglalkoztatási alapból további 8 milliárd forint fordítható a munkahely megőrzési programokra, de várhatóan további források állnak majd rendelkezésre. Az átmeneti – 3-12 hónapra szóló – támogatást munkahely megőrzésre, bértámogatásra, képzésekre, munkaerő-piaciszolgáltatásokra, utazási költségtérítésre lehet igényelni, da a pályázóknak a támogatási idővel megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk.
Hegyi László megjegyezte: a munkahely megszűnések mellett keletkeznek ugyan új munkahelyek, de számuk folyamatosan csökken. Míg tavaly februárban 1500 – októberben 1300-1400 – új munkahelyet jelentettek be, idén januárban 900, februárban pedig már csak 683 új munkahelyről kaptak információt.

Segély és aluliskolázottság

Az igazgató szerint további gondokat okoz, hogy a Nyugat-dunántúli régió megyéi közül Zalában – ezen belül is a megye déli részén – a legmagasabb az álláskeresők között a rendszeres szociális segélyben részesülők és az aluliskolázottak aránya. Az elmúlt évben a régióban 29 200 álláskeresőt regisztráltak: közülük az 50 éven felüliek, az alacsony iskolai végzettségűk és szakképzetlenek 50 százaléka zalai lakos és a rendkívüli szociális segélyben részesülők 65 százaléka is Zala megyei.
Hátrányos helyzetük miatt ez a réteg még nehezebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon: csak a felzárkóztatás, munkaerő-piaci felkészítés és a szociális helyzetük megoldása után van esélyük a tartós munkába állásra. A munkaügyi kirendeltség elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal, tájékoztatókkal, a kistelepüléseken működő képviseletekkel, FIT pontok bővítésével – közel 30 Foglalkoztatási Információs Tanácsadó működik a megyében – biztosít számukra lehetőséget a munkába álláshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.