Novemberben 411 millió euró többlet a külkerben

Tavaly az első tizenegy hónapban a külkereskedelmi mérleg 4.196 millió euró (1.185 milliárd forint) aktívumot mutatott, az egyenleg 4.434 millió euróval (1.222 milliárd forinttal) javult a 2008. január-novemberi 238 millió eurós (38 milliárd forintos) passzívumhoz viszonyítva. A novemberi export 3 az import 9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához hasonlítva. Az első tizenegy hónapban az export 20 az import 27 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A KSH adatai szerint tavaly novemberben a kivitel értéke 5.788 millió eurót (1.560 milliárd forintot), a behozatalé pedig 5.377 millió eurót (1.445 milliárd forintot) ért el. A kivitel 80 százalékát, míg a behozatal 67 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A külkermérleg többlete

Tavaly az első tizenegy hónapban – az előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 54.824 millió eurót (15.408 milliárd forintot), a behozatalé 50.628 millió eurót (14 224 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelemi mérleg a KSH adatai szerint tavaly októberben 471 millió euró, míg január-októberben 3,784 milliárd euró többlettel zárt, szemben az előző évi októberi 143 milliós hiánnyal. Tavaly októberben a külkereskedelmi forgalom exportvolumene az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva 3, az importé 9 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Január-októberben a volumencsökkenés a kivitelben 15, a behozatalban 21 százalék volt az előző év első tíz hónapjához képest.

Az elemzők bizakodók

Bár a novemberi külkereskedelmi adatok kissé elmaradtak a várakozásoktól, decemberben tovább javulhat a külkereskedelmi mérleg a makroelemzők szerint. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője elmondta: a novemberi adatok kissé rosszabbak lettek a vártnál, mivel az import mértéke magasabb volt, mint amire számítani lehetett. Az elemző 490 millió eurós többletet várt novemberre, azonban úgy vélte, az eltérés nem jelentős, és a hétfőn publikált adatok teljesen összhangban vannak az ipari termelési adatokkal. Kondrát Zsolt szerint a vártnál magasabb importot a vállalatok karácsony előtti készletezése okozhatta. Decemberre a szakértő 280 millió eurós aktívumot vár, míg a teljes tavalyi évben 4,4-4,5 milliárd eurós többletet mutathat majd a külkereskedelmi mérleg.

Magyarország kevesebb terméket importált

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője rámutatott: az import csökkenése novemberben – 8,8 százalékkal kevesebb terméket importált Magyarország az előző év hasonló időszakához képest – továbbra is jócskán meghaladta az exportét, amelynek éves összehasonlítású visszaesése 3,1 százalékra mérséklődött. Hozzátette: az export élénkülésében a külső kereslet javulása mellett a bázishatások játszanak jelentős szerepet, míg az import a belső kereslet folytatódó visszaesése miatt teljesít gyengébben. A tavalyi év utolsó hónapjára vonatkozó, februárban megjelenő adatok éves szinten már az export növekedését mutathatják majd. A szakértő kiemelte: a tavaly novemberi külkereskedelmi adatok alapján arra lehet számítani, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi év utolsó negyedévét is többlettel zárja majd, így a teljes, 2009. évi folyó fizetési mérleg is pozitív lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.