Novemberben is csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 novemberben a kiskereskedelmi eladások 0,8 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz képest. A kiskereskedelmi eladások volumene 2007 március óta minden hónapban csökkent éves összehasonlításban. Tavaly októberben 0,6 százalékkal mérséklődött a forgalom az előző havihoz képest a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított eladási forgalma – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 első tíz hónapjában 4,7, októberben 7,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2008 novemberében – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Tavaly az első tizenegy hónapban az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 6.524 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből novemberben 617,5 milliárd forint realizálódott.

Az eladások csaknem fele élelmiszer

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 15 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első tizenegy hónapjában 4,0, novemberben 6,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi eladásai 0,8 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva. Tavaly novemberben az eladások 91 százalékát részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper- és szupermarketek, vegyesboltok – eladásai 7,0 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest.

Más is eléggé visszaesett

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tizenegy hónapban 8,4, novemberben 11,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem novemberi eladásai 0,9 százalékkal maradtak el az októberitől. Minden üzlettípusban csökkent a forgalom tavaly novemberben az előző év novemberéhez viszonyítva, továbbra is jelentős mértékű volt a visszaesés az iparcikk jellegű vegyes, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első tizenegy hónapjában lényegében az előző év azonos időszakának szintjén maradt, novemberben viszont 1,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest.

A Balti államokban jelentős csökkenés volt

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. novemberben tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,1, az eurózóna országaiban 4,0 százalék volt az előző év azonos havihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint növekedést Lengyelországban, Belgiumban, Svédországban, Nagy-Britanniában mértek, a balti államokban viszont továbbra is jelentős mértékű volt a csökkenés. Folytatódott 2009 novemberében – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon. Forgalmuk az év első tizenegy hónapjában 40,7 százalékkal mérséklődött, novemberben 46,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.