Nyilvános az EU agrártámogatások haszonélvezőinek listája

Az EMVA forrásokból a Hód-Mezőgazda Zrt. kapott a legtöbbet az EU-tól, 864 millió forintot, az EMGA forrásokból a legtöbbet, mintegy 580 millió forint területalapú támogatást pedig a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. – hazai társfinanszírozás nélkül. Több mint félmilliárd területalapú támogatást a Csányi Sándor (képünkön) OTP-vezér érdekeltségi körébe tartozó Dalmandi Mezőgazdasági  Zrt. is kapott az uniótól, az EMVA-ból pedig a Bigecs Farm Sertéstenyésztő  Kft. kapott 807 millió forintot. A nyilvánosságra hozatali intézkedés célja az volt, hogy növeljék a támogatások felhasználásának átláthatóságát, nyomon követhetőségét a nagyközönség számára is, hiszen az adófizetők pénzéből gazdálkodó agrárköltségvetés az EU-büdzsé második legnagyobb tétele. Brüsszelben biztosak abban is, hogy ez a lépés javítja a források felhasználásának minőségét.

A magyar érintettekről a http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/kozerdekmenu/kozerdeku_adatok/tevekenysegi_adatok/kozzeteteli_listak/Z20080910001 internetes oldalon lehet tájékozódni.

A brüsszeli bizottság agrárfelelőse, Dacian Ciolos üdvözölte, hogy a tagországok adatszolgáltatásának az első közlési év – tavaly – óta javult a minősége. “Az EU közös agrárpolitikája hozzásegíti a társadalmat a biztonságos és elégséges élelmiszer-ellátáshoz, a környezet védelméhez és a vidéki foglalkoztatás növeléséhez, de az adófizetők számára is fontos tudni, miképpen költik el pénzüket ennek a politikának a keretében” – fogalmazott. Kiemelte azt is hogy a nemzetközi gazdasági válság miatt tavaly még nagyobb szerepet kaptak az uniós agrártámogatások a mezőgazdaság szereplőinek életében. Háttéranyagában a bizottság emlékeztetett arra, hogy a jelenleg folyó költségvetési időszak hét éve (2007-2013) alatt uniós szinten összesen 95,2 milliárd euró jut vidékfejlesztésre, és évi 40 milliárd euró körüli összeg közvetlen támogatásra, illetve piaci intervencióra. Az uniós adatokból kiderül, hogy tavaly a támogatások legnagyobb haszonélvezői közé a cukoripari cégek tartoztak. A bizottság szerint ez is bizonyítja, hogy a nemrégiben bevezetett cukoripari reform működik, ugyanis a támogatások nagy részét a tevékenységet váltó cégek egyszeri segítése tette ki. A bizottság elismerte, hogy esetenként golfklubok, vasúttársaságok, lovas iskolák és hasonló vállalkozások s kaphattak támogatást, de hozzátette, hogy jogos juttatásról van szó, hiszen az érintett cégek valóban folytattak mezőgazdasági vagy a termőföld megőrzését célzó melléktevékenységet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.