Nyolcmilliárdos vízügyi fejlesztés a Tiszántúlon

Tájékoztatása szerint a TIKÖVIZIG által beadott pályázatokon öt projekt nyert támogatást az elmúlt időszakban, amelyeknek a kivitelezői szerződését a napokban kötötték meg mintegy nyolcmilliárd forint értékben.

Rekonstrukció a Berettyón

A legnagyobb összegű program, a Berettyó folyó árvízvédelmi rendszerének teljes rekonstrukciója 3,5 milliárd forintból valósul meg, amelyre a Környezet és Energia Operatív Programon (KEOP) nyertek forrásokat. A két éves tervezési és három éves kivitelezési időszak végére megerősítik a töltéseket Berettyóújfalu és Szeghalom között, mintegy 40 kilométeren. Kotrással távolítják el a lerakódott iszapot a folyó körösladányi torkolatánál egy 12 kilométeres szakaszon. Felújítanak 35 árvízvédelmi műtárgyat, zsilipeket és őrtelepeket építenek, valamint a Berettyó végtöltésén szilárd burkolatot alakítanak ki – ismertette a projektet Bara Sándor.

Közös fejlesztések

Szintén KEOP pályázaton nyert pénzt vonnak be abba az 1,5 milliárdos programba, amellyel a Tisza töltéseit mintegy 40 kilométeren, hullámtéri véderdőket mintegy 20 kilométeren újítanak fel, továbbá gátőrházakat építenek. A Regionális Operatív Program (ROP) belvízvédelemre nyert pályázati pénzeiből három év alatt mintegy 200 kilométernyi belvízelvezető csatornát újítanak fel és 19 szivattyútelepet alakítanak ki. Debreceni, szolnoki és gyulai vízügyi igazgatóságok közös fejlesztéseként újulhat meg a Tisza és mellékfolyói vízgazdálkodási rendszere. Kotrással, terelőmű-építéssel, zsilipgépek felújításával és építésével a Tisza vízének elvezetését korszerűsítik a Keleti-főcsatornán és a Berettyón keresztül a Hortobágy és a Körösök irányába. A legfontosabb munkákat Balmazújváros, Hajdúszoboszló és Bakonszeg környékén kell elvégezni. A TIKÖVIZIG 1,5 milliárdos részt vállalt a projektből.

Biztonságosabb lesz a Tiszántúl

Bara Sándor elmondta: a TIKÖVIZIG által elnyert első környezetvédelmi projekttel 140 millió forintból egy víztározó újul meg és ott teljesen új növény- és állatvilágot hoznak létre többek közt haltelepítéssel és költőszigetek építésével. Hozzátette: a felújítás néhány szakaszon már elodázhatatlan, hisz van ahol a véderőrendszer 150 éves, de a bakonszegi zsilipet is átmeneti megoldásnak építették 50 éve, így sok gondot okozhat a szélsőséges időjárás vagy egy nagyobb árhullám. „A fejlesztések befejeztével biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá válik a Tisza és mellékfolyóinak vízjárása a Tiszántúlon, és a folyók menti települések lakói is kisebb ár- és belvízi kockázatnak lesznek kitéve” – zárta szavait Bara Sándor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.