Piackeresés helyett csak törvénymódosítás borügyben

A sok értelmezési probléma ellenére is a most zajló jogharmonizáció során az egyeztetés végére mindössze egy stratégiai kérdés maradt. Ez pedig a forgalombahozatali járulék ügye, amelyben még nem sikerült a szakma támogatását megszereznie az előterjesztőknek.

Nem megy le a torkukon

A országos hatáskörű szakmai szervezetek a tagjaik körében a múlt hét folyamán felmérést végeztek, és eszerint: a borászok úgy vélik, elfogadhatatlan a szaktárca javaslata a forgalombahozatali járulék megbontása fix összegű ellenőrzési járulékra – literenként 3,20 forint – és változó marketing járulékra.

Új minőségi kategóriák

Az ágazati szakemberek javasolják a forgalombahozatali járulék megosztását az új minősítési kategóriák szerint. A járulék befizetése 2009. augusztus 1-től legyen az új megjelölési kategóriánként differenciált. Azaz a földrajzi jelzés nélküli és oltalom alatt álló földrajzi jelzésű – asztali, tájbor – kategória esetén literenként 5 forint. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű – vagyis a minőségi és eredetvédett bor – kategória esetén pedig literenként 10 forint.

A szakma felülírható?

A HNT-nél úgy vélik: néhány napon belül törvénytervezet előterjesztésekor kiderülhet, hogy az agrártárca erőből felülírja-e a szakma igényeit, vagy visszatér a reform korábbi szakasza során sikeres konstruktív együttműködés taktikájához. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ugyanis eddig nem volt hajlandó eltérni saját ötletétől, mely alapján már a beszedéskor elkülönítené a minőségellenőrzésre fordítandó járulékrészt és ezt literenkénti 3,20 forintos szinten be is kerülhetne a törvény módosításába. A szőlész-borász szakma viszont a korábbinál igazságosabb, a befizetők teherviselő képességével arányosabb rendszerre tett javaslatot – tartalmazza a HNT közleménye.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Nem értenek egyet a borászok az EU rozé terveivelBorban fizetne a termelőknek az Integrált BorgazdaságVarga Pincészet: „A stabil 305 forintos euró is jobb lenne”Idén piacra kerülhet a Pannon régió bora Minőségvédett eredetűek a tihanyi borok Magyarország csak a minőségi borral lehet versenyképes Több termést várnak a Pannonhalmi BorvidékenNő a világ borfogyasztásaCsökkenő borfogyasztást vár a Varga PincészetDinamikusan nő a román borpiac

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.