Sikeres a magyar mangalicasonka az USA-ban

A magyar mangalicasonkát a Monte Nevado spanyol cégen keresztül értékesítik az Egyesült Államokban, New Yorkban és San Francisco-ban. Tóth Péter hozzátette, hogy egy négykilós, hároméves érlelésű mangalicasonka mintegy 500-600 dollárba, mintegy 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban. Magyarországon most mintegy 50 ezer mangalicahízót vágnak le évente. Ez a sertésállomány mintegy 2 százaléka. A vágások fele üzemi méretekben történik a Pick Szeged Zrt. vágóhídján, a másik felét a házi vágás teszi ki. Az iparszerű termelést mintegy 20 vállalkozás végzi az országban. A magyar piac legnagyobb mangalicasertés-előállítója az Olmos és Tóth Kft. A vállalat múlt évi árbevétele 1,4 milliárd forint volt. Az idén hasonló árbevételre számítanak a cégnél az árak növekedéséből adódóan, de az állatszám csökkenése mellett. Ez utóbbi azért következett be, mert a tavalyi magas takarmányárak miatt valamelyest csökkent a tartási kedv. Tóth Péter szerint viszont az idei év második felében már érezhető a piacon némi fellendülés. A cég termelésének 60 százalékát exportálják, a kivitel 90 százaléka Spanyolországba irányul. Tóth Péter jelezte: várhatóan hamarosan a Pick is megjelenik az amerikai piacon mangalicatermékeivel. Az ügyvezető igazgató szerint öt év alatt megduplázható a mangalicák száma Magyarországon. Az ügyvezető igazgató beszélt még arról is, hogy a jövő hét végén részt vesz Ausztriában, Wels közelében tartandó első osztrák mangalicafesztiválon. Itt a bio-élelmiszerek között az érdeklődők mangalicahúst is találhatnak majd. Hozzátette: Ausztriában néhányszáz mangalicát tartanak csak, általában hobbiállatként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.