Stagnál a Hangya szövetkezetek árbevétele idén

Ismertette: a szövetkezeti együttműködésnek mintegy 300 tagja van, amelyből 150-200 ténylegesen aktív. A szövetkezeti mozgalom mintegy 25-30 ezer ember megélhetését biztosítja közvetlenül.

Mi van a hangyákkal?
A Hangya együttműködés elnöke elmondta: a Hangya szövetkezeteket jelentős mértékben sújtja a gazdasági visszaesés, mivel a mezőgazdasági árak a recesszió miatt csökkentek, sőt sok esetben a gazdasági partnerek fizetési hajlandósága is mérséklődött, valamint több termék esetében is stagnál, vagy teljesen befagyott a piaci kereslet. A szövetkezetek munkáját nehezíti továbbá a feketegazdaság újabb térnyerése is. Ezt az elnök 30 százalék körülire becsülte az agráriumban. Utalt arra, hogy vannak olyan ágazatok, mint például a zöldség- és a gyümölcsszektor, ahol ez a mérték elérheti akár az 50-70 százalékot is, de igen jelentősnek gondolja Szeremley Béla a borágazatban is a feketegazdaság jelenlétét. Az elnök további gondnak nevezte, hogy tovább növekedett a feldolgozatlan áruk részaránya. A versenyképesség növelése és a gazdasági tevékenységek átláthatóságának növelése érdekében a Hangya együttműködés vezetője pozitív állami diszkriminációt sürgetett a valódi szövetkezeti elvek mentén működő termékpályás szövetkezetek javára.

Felszólalt Font is
Felszólalt a közgyűlésen Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke, aki jelezte, hogy a több funkciós mezőgazdaság a Fidesz alapprogramjában szerepel. Emlékeztetett, hogy pártja az agráriumban négy társadalmi funkciót tart nagyon fontosnak: a mezőgazdaság lássa el az embereket megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel, teremtsen munkahelyeket, így erősítve a vidék megtartó képességét, továbbá fordítson kiemelt figyelmet a környezet védelmére és az anyanyelv, valamit a kultúra ápolására. Emellett a fideszes szakpolitikus fontosnak tartotta, hogy a lokális termelés és az alapanyagok lokális feldolgozása ismét létjogosultságot nyerjen vidéken. E tevékenységek szervezésében pedig fontos szerepe lehet a nem kolhoztípusú, hanem az önkéntesség alapján szerveződött szövetkezeteknek – hangoztatta Font Sándor. A közgyűlés ismét Szeremley Bélát választotta a Hangya együttműködés elnökévé. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.