Stagnáltak a mezőgazdasági termelői árak

Ez a növényi termékek árszínvonalának 2 százalékos növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 2,6 százalékos csökkenéséből adódott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent az agrártermékek termelőiár-szintje. Ugyanúgy mint májusban, júniusban is 0,6 százalékkal csökkent az agrártermékek termelői ára az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 0,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,5 százalékkal csökkent az előző havi 0,1, illetve 1,6 százalékos csökkenés után. Tavaly júniusban a mezőgazdasági termelői árak 12,8 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, a növényi termékek 17,1 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek termelői árának 3,9 százalékos csökkenése nyomán. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje gyakorlatilag stagnált, 0,2 százalékkal csökkent a 2009 január-júniusihoz képest, ami a folyó termelő felhasználás árszínvonalának 0,9 százalékos mérséklődéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 4,1 százalékos emelkedéséből adódott.

Nagyon drágultak a zöldségek és a gyümölcsök

A mezőgazdasági termelőiár-index és a mezőgazdasági ráfordítások árindexének hányadosa az agrárolló 2010 első félévében 0,4 százalékos emelkedést mutatott – azaz 2009 első félévéhez viszonyítva a mezőgazdasági ráfordítási áraknak a termelői áraknál kisebb mérséklődésének következtében enyhe emelkedés következett be. Ez év júniusában a gabonafélék termelői ára a múlt év júniusihoz viszonyítva nagymértékben, 11,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz mérten. Az ipari növények termelői ára 9,9 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, ezen belül az olajnövények ára 13,5 százalékkal volt magasabb idén júniusban. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 32,9, illetve 21,0 százalékos növekedés következett be. A zöldségfélék közül a megfigyelt termékek ára kisebb-nagyobb mértékben nőtt, a zöldborsó kivételével, ami 6,9 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 69,6 százalékkal a vöröshagyma ára emelkedett, jelentősen, 55,7 százalékkal nőtt a fejes káposztáé, ezzel szemben a sárgarépa ára csak 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyümölcsök termelői ára júniusban 26,5 százalékkal növekedett. Ebben az időszakban a legnagyobb súlya a meggyféléknek van, ennek a terméknek az ára mind a piacon, mind a felvásárlásnál 40 százalékkal nőtt. A ribizli és a szamóca áremelkedése is 30 százalék körül, ugyanakkor az alma ára mindössze 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki árat.

Műtrágya árzuhanás

A vágóállatok termelői ára júniusban 6,4 százalékkal mérséklődött a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. A vágósertés és a vágóbaromfi ára 7,4, illetve 7,7 százalékkal esett vissza, a vágómarháé mindössze 0,2 százalékkal csökkent. A vágósertés ára az áprilisi, kilogrammonkénti 271 forintos mélypont után már két hónapja növekszik, júniusban 318,4 forint volt volt. Júniusban az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 12,2 százalékkal növekedtek, ezen belül az étkezési tyúktojás ára 4,7, a tej ára 15,0 százalékkal volt magasabb. Az idén január-júniusban a gabonafélék és az ipari termékek termelői ára 0,4, illetve 0,7 százalékkal csökkent 2009 első félévéhez viszonyítva. A zöldségfélék ára 14,8 százalékkal emelkedett, a gyümölcsfélék ára megközelítőleg azonos volt, mindössze 0,1 százalékkal nőtt. A vágóállatok termelői ára 5,9 százalékkal alacsonyabb volt, ugyanakkor az állati termékek árai 6,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Idén az első hat hónapban a mezőgazdasági termelés előző év azonos időszakához mért ráfordítási árszintjének 0,2 százalékkal csökkenéséhez hozzájáruló folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 0,9 százalékos mérséklődésére döntő hatást gyakorolt a jelentős súllyal rendelkező műtrágyák árának 30,9 százalékos visszaesése. A takarmányok árában enyhe, 0,7 százalékos csökkenés következett be 2009 első félévéhez képest. A növényvédő szerek ára 2,0, az állatgyógyászati készítményeké 6,7 százalékkal nőtt ebben az időszakban. A mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 4,1 százalékos növekedése a mezőgazdasági gépberuházások 6,8, valamint az épületberuházások árának 0,4 százalékos emelkedéséből adódott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.