Süllő helyett harcsaivadékot telepítenek idén a Tisza-tóba

Hegedűs Gábor, a Tisza-tó halászati hasznosításával megbízott cég ügyvezető igazgatója az elmondta: ez évre szóló haltelepítési tervükben 100 ezer előnevelt süllő telepítése szerepelt, ám a szaporítás idején kialakult hideg, szeles időjárás miatt a partnercégüknél végzett előnevelés folyamata eredménytelenül zárult, a kishalak zöme elpusztult.

Így tervük ragadozóhalakra vonatkozó részét módosítva úgy döntöttek: 2012-ben az eredeti szándék szerinti 100 ezer helyett kétszer annyi előnevelt harcsát telepítenek a Tisza-tóba. Az alig kisujjnyi méretű halak kihelyezésére várhatóan június 25-én kerül sor Poroszló, Sarud és Abádszalók térségében. A módosítás pénzügyi veszteséget a társaságnak nem okoz, az előnevelt süllőt és harcsát ugyanis azonos áron vásárolják – tette hozzá.
Hegedűs Gábor szerint az arányok eltolódása a népszerű horgászvíz halállományának egyensúlyát sem rövid, sem hosszabb távon nem veszélyezteti, miután tavasszal a süllő és a balin természetes szaporulata is ígéretesen alakult.
Közölte: a társaság idén eddig már 200 ezer előnevelt csukával, továbbá 100 mázsa kétnyaras és ugyanennyi 3 nyaras, azaz “horogra érett” ponttyal gazdagította a Tisza-tó élővilágát.
Emellett a turisztikai főszezon során újabb 200 mázsa fogható méretű pontyot is telepítenek majd. Ennek első szállítmánya várhatóan július első hetében, míg a mennyiség másik része augusztus végén vagy szeptember elején érkezik – fogalmazott az ügyvezető.
Hegedűs Gábor arról is tájékoztatott, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 2012-ben összesen több mint 37 millió forintot költ “halasításra”. Ez közel ötödével kevesebb, mint a 2011-ben erre  célra fordított összeg. A csökkenés abból adódik, hogy tavaly a két évvel ezelőtti árvizek miatt elmaradt telepítések pótlására plusz forrásokat kellett áldoznia a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-nek – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.