Szakszervezetek tiltakoznak a Globus üzembezárása miatt

A szakszervezetek közleményükben rámutatnak: a cég vezetése úgy hozta meg döntését, hogy a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos üzemi tanácsi jogosítványokat semmibe vette. A két szakszervezet tiltakozását fejezi ki a munkavállalók, az üzemi tanács és a szakszervezeti tanács jogainak csorbítására irányuló cselekedetek ellen, és erre kérik társ-szakszervezeteiket is.

Korábban Budapesten akartak fejleszteni

A közleményben azt is nehezményezik, hogy a Globus francia tulajdonosa, a CECAB korábban olyan indoklással zárta be a nagykőrösi konzervgyárat, hogy budapesti gyárát kívánja fejleszteni. „Tisztában vagyunk vele, hogy a válság az élelmiszeripart is elérte, ugyanakkor a mostani döntés mögött nem látjuk a gazdasági hatástanulmányokat, indokolásokat, sőt azt gondoljuk, hogy a cég szándékosan a gazdasági válság idejére időzítette bejelentését, s ezzel a 216 munkavállalónak esélye sem lesz új munkahelyet találni” – olvasható a szakszervezetek közös közleményében.

Az érdekképviseletek elszántak

Dékán Jenő, az élelmezésipari dolgozók szakszervezeteinek elnöke elmondta: a tiltakozás folytatásának módjáról csak a társaság és a szakszervezetek képviselői között, jövő héten folytatódó tárgyalások után kívánnak dönteni. Az érdekképviseletek ugyanakkor további lépésekre is elszántak, amennyiben a cég nem hajlandó jogszerű mederbe terelni az elbocsátásokat – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

Kapcsolódó hírek:

Megszüntette a húskonzervek gyártását a Globus


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.