Szárazságtűrő kukorica kisgazdaságok számára

A globális felmelegedés miatt a növénytermesztés lehetőségei évről-évre korlátozottabbak. Az együttműködésben kiemelt szerepet játszanak olyan Afrikai országok mint Kenya, Uganda, Tanzánia és a Dél-Afrikai Köztársaság. A tervek szerint a molekuláris markerekre épülő szelekcióval és biotechnológia segítségével fejlesztenek ki szárazságtűrő kukoricafajtákat, amelyeket szabadalmi díj felszámítása nélkül bocsátanak az afrikai gazdálkodók rendelkezésére. Az új fajták teljesítményét, előnyeit és biztonságosságát az afrikai országok hatóságai fogják értékelni a hatályos jogszabályoknak megfelelően.
„Az együttműködés szervesen beilleszkedik az AAFT küldetésébe, melynek lényege, hogy elősegítse olyan állami és magán vállalkozások partnerségét, amelyek célja az afrikai kisgazdaságok termelékenységének és jövedelem biztonságának fokozása.” – nyilatkozta Mpoko Bokanga, a szervezet ügyvezető igazgatója. Az AATF vezette együttműködésben részt vesz a CIMMYT (nemzetközi non-profit kukorica és búza fejlesztési központ), a Monsanto, BASF cégek és az érintett afrikai országok agrár kutatási intézetei. Az új szárazságtűrő technológiák licenszét ellenszolgáltatás nélkül már megkapta az AAFT, így azok jogdíj nélkül hozzáférhetővé váltak az afrikai vetőmag nemesítőházak számára. A projektet 47 millió dollárral támogatja a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a Howard G. Buffet Alapítvány. 
Az elkövetkező öt évben az együttműködő felek új kukoricafajtákat fognak kifejleszteni, felhasználva a CIMMYT 3-4 nagytermőképességű, szárazságtűrő, hagyományos módon nemesített fajtáját. A kukorica széleskörben termesztett növény Afrikában és több mint 300 millió afrikai  mindennapi élelmiszerforrása. A szárazság gyakran súlyos károkat okoz a termesztésében. A Monsanto saját genetikai anyagával, fejlett nemesítési eszközeivel és szakértelmével járul hozzá a munkához. Ezen túlmenően a Monsanto és a BASF közösen kifejlesztett szárazságtűrő génjeit is térítésmentesen felajánlja az együttműködőknek. A helyi szervezetek szerepe lesz a nemesítésben és az engedélyeztetéshez az egyes országoknak megfelelő feladatok végrehajtása. A Bill & Melinda Gates Alapítvány támogat egy független programot is, amelyben a McLaughlin-Rotman Központ a Globális Egészségért a WEMA projekthez kapcsolódó társadalmi, etikai kérdéseket követi nyomon. Az együttműködő partnerek becslése szerint az elkövetkező tíz évben kifejlesztett fajták termésátlaga 20-35 százalékkal fogja meghaladni a jelenlegi fajták termőképességét mérsékelt szárazság mellett. Az előrevetített növekedés évente 2 millió tonnának felel meg a programban résztvevő országokban. Ez a mennyiség 14-21 millió ember számára fog magasabb napi élelmiszer adagot biztosítani.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.