Szeptemberben is pozitív a külkereskedelmi mérleg

A KSH a november elején közölt előzetes adatok szerint kissé nagyobb, 485,6 millió euró többlettel számolt szeptemberre, míg az első kilenc hónapra 3,322 milliárd euró pozitívumot jelezett előre. A 2009. évi szeptemberi külkereskedelmi forgalom volumene exportban 7, importban 11 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első három negyedévben a kivitel volumene 16, a behozatalé 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A 2009. január-szeptemberi forgalom forintban mért árszínvonala exportban 5, importban 4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cserearány 1 százalékkal javult.

A forint 17 százalékkal gyengült
A forint a főbb devizákhoz képest közel 17 százalékkal gyengült, ezen belül az euróhoz mérten mintegy 15, a dollárhoz viszonyítva 28 százalékkal. A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje az előző év azonos időszakitól 10 százalékkal maradt el. Az export 60 százalékát, az import közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene 2009 első kilenc hónapjában exportban 19, importban 24 százalékkal kevesebb volt mint 2008 azonos időszakában. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb volumencsökkenés a közúti jármű és az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában jelentkezett. A KSH adatai alapján a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január-szeptemberben az átlagnál kisebb mértékben csökkent: 13, illetve 19 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában.

Hol van már a vas és acél?
Az árufőcsoporton belül a legnagyobb, mintegy 40 százalékos visszaesést a vas- és acél kereskedelmében regisztrálták az év első kilenc hónapjában. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek volumene az első félévi növekedés után az utolsó három hónapban már némileg csökkent a forgalom mindkét irányában. Az energiahordozók behozatalának volumene az árszint 6 százalékos csökkenése mellett 2009 első kilenc hónapjában 26 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az időszakon belül júliusig jelentősen csökkent az energia behozatala, augusztustól pedig mérsékelt növekedést mért a KSH. Az árufőcsoporton belül a kőolaj és kőolajtermékek importja az átlagnál kisebb, a természetes és mesterséges gázoké az átlagot meghaladó mértékben esett vissza. Ezzel szemben a villamosenergia behozatala nőtt.

Az élelmiszer export változása
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportjának volumene a vizsgált időszak egészét nézve alig változott, viszont a harmadik negyedévben 11 százalékkal mérséklődött. Az árufőcsoport importvolumene 6 százalékkal csökkent. Az Európai Unióba (EU) irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2009. január-szeptemberben 15, illetve 22 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben. A magyar külkereskedelmi mérleg aktívuma az EU egészét tekintve több mint 50 százalékkal javult, és 1.892 milliárd forintot ért el. Az idén január-szeptemberben az EU-n kívüli országokkal a forgalom volumene mindkét irányban ötödével esett vissza az elmúlt év azonos időszakihoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a relációban 948 milliárd forint volt, 337 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.