Szerény nyereségre számít a Gyulai Húskombinát

A nádudvari székelyű HAGE-Nagisz csoport tulajdonában álló nagyüzem vezetője elmondta: már tavaly is üzemi szinten eredményesen gazdálkodtak, ám a hitelkamatok emelkedése és a forint árfolyamának változásai hátrányosan érintették a társaságot. Ruck János hozzátette: a húskombinát tavaly, illetve 2008 őszén likviditási válságba került, amelyen utóbb segítettek a tulajdonosok, és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által kilencven százalékban garantált egymilliárd forintot forgóeszköz-hitel. Az elmúlt év második felében tovább csökkentették a létszámot és racionalizálták a termelést, vagyis a korábbi, túlméretezett telephelyen egy ingatlanba koncentrálták a technológiát. Várhatóan ennek eredményeként legalább 250-300 millió forinttal tudják éves szinten csökkenteni a termelési költségeket. A vállalat éves szinten 3.500-4.000 tonna kolbászfélét és 6.000-7.000 tonna húskészítményt, felvágottat, sonkát állít elő. Termelési volumenének 85 százalékát a hazai piacon értékesíti. Májas termékből például a belső piac majdnem harminc százalékát birtokolja. A jelenleg 380 embert foglalkoztató nagyüzem tervezett gazdálkodását nagyban befolyásolhatja a belső piac változása. Ruck János szerint mostanra vált igazán érzékelhetővé a gazdasági válság hatása, mert januárban, az előző év hasonló időszakához képest közel 10 százalékkal kevesebb terméket tudtak értékesíteni a visszaeső kereslet miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.