Tabajdi felülvizsgálná az EU környezetvédelmi szabályait

„Az osztrák fél az uniós levegővédelmi irányelvek kiskapuit kihasználva úgy tervezi a beruházást, hogy a szennyezés szinte teljes mértékben a magyar oldalon csapódik le és áthalad Szentgotthárdon. Komoly hiányossága az uniós szabályozásnak, hogy nem kötelezi a tagállamokat előzetes megállapodásra a levegőt szennyező beruházások tervezési szakaszában, csupán utólag, a kár bekövetkezése esetén kötelez együttműködésre” – fejtette ki a képviselő.
Tabajdi Csaba a bizottság főtagjaként ezért kezdeményezte, hogy az ügyben illetékes Környezetvédelmi Bizottság tekintse át az uniós levegővédelmi irányelvek gyakorlati alkalmazását.

Nem csak a magyar fél szenvedhet kárt

A képviselő hangsúlyozta, hogy nem csak a magyar fél szenvedhet kárt a beruházással, a szennyezés egyszerre sújtja a magyar Őrségi Nemzeti Parkot, az osztrák Rába Nemzeti Parkot és a Szlovén Gorickoi Nemzeti Park területét is. Megjegyezte, lassan európai tendenciává válik, hogy némely államok illegálisan más országokba szállítják hulladékukat vagy tagországok határaikra igyekeznek telepíteni szennyező beruházásaikat, például a hulladékégető- és lerakó telepeket. Ez súlyosan sérti más tagállamok állampolgárainak érdekét és ellenkezik az Európai Unió szellemiségével.

Pontos meghatározások kellenek

Tabajdi Csaba megjegyezte, hogy a levegővédelmi és más környezetvédelmi irányelvek felülvizsgálata kapcsán különös figyelmet kell fordítani a tagállamok előzetes konzultációs kötelezettségére a határon átnyúló hatással bíró szennyező beruházások esetében. „Pontosan meg kell határozni, hogy ez a konzultációs kötelezettség a határtól milyen távolágban létesített üzemek esetében áll fenn, illetve pontos előírásokkal a védett területekről, a lakóhelyektől megfelelő távolságot előíró szabályokat kell elfogadni, hogy megakadályozzuk a hasonló beruházásokat a természetvédelmi területek közelében” – hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.