Támogatást kapott a részmunkaidős foglalkoztatás

Hozzátette: ez több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé. A támogatás feltétele, hogy a munkaadó legalább a teljes munkaidő felét elérő részmunkaidőben biztosítsa munkavállalója továbbfoglalkoztatását legfeljebb egy évig, illetve vállalja, hogy – legalább a támogatási időtartammal megegyező ideig – megőrzi munkavállalói létszámát.

Számos intézkedés a munkahelyekért

Budai Bernadett elmondta: a kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést hozott, hogy a mélyülő gazdasági válság ellenére is minél több munkahelyet tudjon megvédeni. Példaként említette a „4+1 napos munkahét” bevezetésének támogatására, a munkahelymegőrzés érdekében kiírt pályázatokat, illetve egyes cégekkel együttműködve, az ott bejelentett létszámleépítések megakadályozása érdekében tett lépéseket.

A támogatás mértéke: 80 százalék

A támogatás mértéke a munkavállaló kieső munkaidejére – azaz a teljes és a részmunkaidő közötti különbözetre – járó alapbérének 80 százaléka és annak járulékai, legfeljebb a minimálbér másfélszereséig terjedhet. Így, ha egy munkavállalót 4 órában foglalkoztatnak az addigi 8 órás munkaideje helyett, nemcsak a munkával töltött 4 óra után kapná meg a bérét, hanem a kieső 4 órára járó bérének 80 százaléka is járna számára. A támogatást a nehéz helyzetbe került munkaadók a munkaügyi központok által közzétett felhívás alapján kérelmezhetik – ismertette a kormányszóvivő.

Pályakezdők elhelyezkedésének támogatása

Budai Bernadett elmondta: szintén a most elfogadott kormányrendelet teremt lehetőséget a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők elhelyezkedésének támogatására. A jelenlegi helyzetben ugyanis a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők, például a pályakezdők támogatásának a jelentősége is megnő. A kormány döntése az elhelyezkedéshez szükséges munkatapasztalat megszerzésében segíti azokat a szakképzettséggel rendelkező pályakezdő fiatalokat, akik legalább 90 napja regisztrált álláskeresők, de sem egyénileg, sem a munkaügyi központon keresztül nem tudtak állást találni – tette hozzá.

Akár a teljes munkabért is meg lehet kapni

A kormány támogatást biztosít azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy legalább 1 évig foglalkoztatnak pályakezdő fiatalt a szakképzettségének megfelelő munkakörben, így biztosítva a munkatapasztalat megszerzését. A munkaadó által igénybe vehető támogatás mértéke a pályakezdőnek járó munkabér legalább 50, legfeljebb 100 százaléka lehet. A szakképzett pályakezdőt foglalkoztató munkaadó szintén a munkaügyi központ felhívására benyújtott kérelem alapján részesülhet a támogatásban. A támogatás forrása a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészének decentralizált kerete. A döntés évente 3-4 ezer szakképzettséggel rendelkező pályakezdő elhelyezkedését segítheti – mondta a kormányszóvivő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.