Technológiai fejlesztések a mezőgazdaságban

Így értékelte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a géptámogatások ágazatra gyakorolt hatását. Több ágon zajlott az utóbbi évek legjelentősebb agrártechnikai-technológiai megújítási folyamata. A legjelentősebb forrást a növénytermesztésben használt gépek, berendezések beszerzéséhez biztosította az ÚMVP, ami 42 milliárd forint támogatást jelentett. Ennek segítségével összességében mintegy 160 milliárd forint összegű gépbeszerzés valósulhatott meg 25 százalékos támogatási intenzitás mellett. A gazdálkodókat megillető pénz nagyobb részét, összesen 36 milliárd forintot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már ki is fizette a gazdálkodóknak. A fennmaradó hatmilliárd forint jelentős részét az információk szerint azért nem vették még igénybe az arra jogosultak, mert várják a számukra kedvezőbb vásárlási lehetőséget. A türelem a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt különösen érthető, hiszen a gépek túlnyomó többsége import útján kerül a kereskedőkhöz, akik szintén nem tudják függetleníteni magukat – és áraikat – az árfolyam következményeitől – tette hozzá Gőgös Zoltán.

Szántföldre, kertészetre, állatokra

A szántóföldi mellett megközelítőleg 15 milliárd forint jutott a kertészeti technológia korszerűsítésére, ráadásul 35 százalékos támogatási arány mellett: a beszerzett gépek a kertészeti munka hatékonyságát javítják. Az állattenyésztési terén a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés és a komplex beruházások keretében is lehetőség nyílt a munkafolyamatokat segítő különféle berendezések, eszközök korszerűsítésére. Ez az államtitkár szerint a rendelkezésre álló mintegy 230 milliárd forintos támogatási forrás hozzávetőlegesen 40 százalékát teheti ki. Így a három gépbeszerzési jellegű támogatás nyomán összesen mintegy 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg.
Gőgös Zoltán jelentős előrelépésnek tartja, hogy a technológiai megújítást szolgáló beruházások megvalósításával a magyar mezőgazdaság eszközparkjának életkorát tekintve eléri a régi uniós országok átlagát, sőt egyes területeken – mint például az erőgépek átlagos életkorát tekintve – valamivel meg is haladja azt. Az mindenesetre bizonyos, hogy az unió 27 országának technikai színvonala fölé kerülhet a hazai mezőgazdaság az uniós támogatások felhasználását követően.

Az agrártárca kormány elé viszi az előleg ügyét

Annak érdekében, hogy a technikai-technológiai fejlesztés tovább folytatódhasson és a többi, ÚMVP forrást igénylő beruházás se szenvedjen késedelmet, az agrártárca a kormány elé terjeszti az Európai Bizottsággal már hosszabb ideje egyeztetett javaslatát az előlegek folyósításáról. Ennek lényege, hogy a támogatási határozatban szereplő összeg 20 százalékát előlegként vehetik majd fel a gazdálkodók az állattartó, élelmiszeripari, kertészeti, öntözés- vagy szárító-technológiai fejlesztéseik megvalósításához. Az FVM további célja, hogy ez év második felében a beruházásokhoz nyújtott ezen előleg mértékét megduplázzák, azaz 40 százalékra emeljék.
A tárca államtitkára tehát összegezve a gépbeszerzés támogatásának tapasztalatait, sikeresnek ítélte az ágazat technikai-technológiai megújítását célzó lépéseket, amelyeket az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tett lehetővé.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Dél-Balaton: a legvonzóbb a templomfelújítás volt ÚMVP – Nagy vállalkozói érdeklődés Dél-Baranyában Falunapokkal az idegenforgalomért a Maros-völgyében ÚMVP – Szakkönyvekre is jut uniós pénz Naprakész információkkal segíti tagjait az Agrárkamara Júniustól ismét támogatás a fiatal gazdáknak Bemutatkozik a Nagykunság Gazdálkodói kézikönyv a kölcsönös megfeleltetésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.