Tejesek tüntettek Bécsben

A gazdák rugalmasabb mennyiségi szabályozást szeretnének a jelenlegi kvótarendszer helyett és az agrártámogatások idejében való kifizetését. Úgy vélik, a rugalmas mennyiségi szabályozással jobban hozzá lehetne igazítani a kínálatot a kereslethez és magasabb felvásárlási árat lehetne elérni.

Csak 40 felett térülne meg

Ausztriában egy év alatt 42 eurócentről 29 eurócentre csökkent a tej kilogrammonkénti felvásárlási ára. Ez magasabb ugyan a németországi 20 centes és az annál is alacsonyabb világpiaci átlagárnál, ugyanakkor az osztrák gazdaszövetség szerint a tej, a gabona, a hús és a fa árának esése harminc százalékos bevételkiesést okozott az osztrák gazdálkodóknak. A mintegy négyezer osztrák tejtermelőt tömörítő IG Milch szerint csak jóval több mint negyven centes ár mellett térülnének meg a termelési költségek.

15 ezer tüntető

Különböző becslések szerint mintegy 450-1500 gazda vett részt a legnagyobb turistalátványosságok közé tartozó Hofburg közvetlen közelében, a városháza és a parlament előtt elhaladó körúton rendezett félnapos demonstráción, 2-300 traktorral. Az ország minden részéből érkezett tüntetők egy része már előző nap elindult munkagépével, hogy szerda reggelre a fővárosba érjen. A 14 tejtermelői szövetséget összefogó EMB tájékoztatása szerint Európa-szerte összesen 15 ezren vonultak fel a szerdai gazdatüntetéseken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.