Telephelyfejlesztési támogatások a Nyugat-Dunántúlon

A támogatási összeg 6,7 milliárd forintos beruházást generál Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében. Balogh József elmondta: a pályázat nyertesei vállalták, hogy 2.200 munkahelyet megtartanak három éven át, s további 400 újat teremtenek. A pályázatra 104 projekt érkezett.

Zöldmezős beruházások
A nyertes pályázók részben zöldmezős beruházásokat hajtanak végre, új üzemcsarnokokat emelnek, részben a meglévőket újítják fel, továbbá belső utakat, közműveket rekonstruálnak az invesztíció keretében. A támogatás mértéke középvállalkozások esetében 40 százalékos, mikro- és kisvállalkozások esetében legfeljebb 50 százalékos lehetett. Egy projektre minimum tízmilliós, maximum százmillió forintos támogatást igényelhettek a pályázók.

Cukrászüzemet is létesítenek
A 3 milliárd forint támogatási összeg közel felét 31 Győr-Moson-Sopron megyei projekt kapta. Közülük jelentős – 90-100 millió forint közötti – összeget nyert egyebek között a fertőszentmiklósi HBB Szerviz Szolgáltató Kft., a győri Linea Bútor Kft., a mosonmagyaróvári Acélszerkezet- és Gépgyártó Kft. telephelyfejlesztésre, továbbá a Nyugat-magyarországi Vendéglátó Zrt. háromezer adagos főzőkonyha és cukrászüzem-létesítésre, valamint a győri Marso Kft. gumiabroncs- és gyorsszervízépítésre.

Munkahelymegtartás és jó számok
Vas megyében 18 gyártó, szolgáltató és kereskedelmi vállalkozás nyert összesen több mint 723 millió forintot. Közülük 11 Szombathelyen működik. A 18 Zala megyei nyertes vállalkozás közel 800 millió forintos támogatásban részesül. Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón közölte: a munkahelymegtartás mellett a jó gazdasági mutatók is feltételei voltak annak, hogy a vállalkozások a támogatást elnyerjék.

A veszteség: hátrány
A veszteséges cégeket az elbírálásnál hátrébb sorolták. Balogh József sikeresnek ítélte a pályázatot, hozzátéve, hogy a nyertesek saját tőkéjük befektetésével kockázatot is vállaltak, hiszen a gazdasági válság még nem ért véget. A cégek részéről jelentős erőfeszítést igényel, hogy a pályázati források hasznosuljanak, és hatékonyan segítsék a vállalkozók tevékenységét. Az ügynökség jövő tavasszal szándékozik újra megjelentetni telephelyfejlesztési pályázatát az ez évihez hasonló támogatási összeggel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.