Térinformatikával spórolhatnak az önkormányzatok

Kovács Imre, az Autodesk térségi értékesítési menedzsere elmondta, hogy a térinformatikába történő egységnyi befektetés három év alatt több mint ötször akkora megtakarítást hozhat például az önkormányzatoknak. Hozzátette, az amerikai piackutató, az IDC tanulmánya szerint a térinformatikával, 100 felhasználóra vetítve, átlagosan 35 százalékkal javítható a szervezet teljesítménye, miközben mintegy harmadával nő az elvégzett projektek száma, s negyedével csökkenthető a feladatok megoldásához szükséges munkaerő.

Földhivatalnál bevált

Példaként elmondta: a Fővárosi Földhivatalnál 2007-ben elvégzett térinformatikai fejlesztés jóvoltából 50 százalékkal gyorsabban frissíthetők a térkép- és telekadatok, s 75 százalékkal gyorsult az ügyintézés a Lehel téri irodában. A hivatal Budapest kétmillió lakójának, 52 ezer hektáros területének, 230 ezer önálló telkének és további, 750 ezer egyéb ingatlanának adatait tárolja és kezeli naprakészen.

Akik már használják

Térinformatikai rendszert használ Zalaegerszeg, Mosonmagyaróvár és Veszprém polgármesteri hivatala is: a szoftver városgazdálkodási-alrendszerével a hivatali ügyintézés folyamata, például a tulajdoni lap kikérése, vagy a telek- és város szabályozási előírások összegyűjtése pontosabb lett, és feleannyi időt vesz igénybe, mint korábban. A Bácsvíz Zrt. a tavaly elvégzett térinformatikai fejlesztéssel Bács-Kiskun megyében 31 településen biztosítja a vízellátást, s ellátja 13 település szennyvíz-tisztítását is. A digitális rendszernek köszönhetően a vállalat tervezői képesek azonnal kiszűrni, hogy hol vannak elöregedett vezetékek és mikor kell azokat kicserélni, így tervezhetővé váltak a felújítási munkálatok és azok költségei is.

Veszteség minimalizálás

Kovács Imre ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországon az ivóvíz 15-20 százaléka vész el azért, mert nem tudják optimális időben felfedezni és megjavítani a vezetékek hibáit. Ha viszont optimalizálják a tervezés, kivitelezés, üzemeltetés, karbantartás folyamatát, akkor ez az arány minimálisra csökkenthető. Az értékesítő szerint a hatékony informatikai eszközök alkalmazása különösen fontos olyan időben, amikor Magyarországon, a fejlett világhoz hasonlóan a közművezetékek fele már több mint 50 éves.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.