Termálvizes technológiával tenyésztik a barramundit Jászkiséren

Borbély Gyula, a Jászkiséri Halas Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fejlesztés 2009 augusztusában a barramundi telep kiépítésével kezdődött, majd 2010 tavaszán a haltermelés kísérleti szakaszának beindításával folytatódott. Minderre nettó 268 millió forintot költött a cég, mely a kiadások 60 százalékát az Európai Unió Halászati Operatív Programja által biztosított forrásból finanszírozta. A projekt során a Magyarországon őshonos süllővel távoli rokonságban álló, 3-4 éves korában hímből nőivarúvá alakuló, az édes és sós vizet is kedvelő ausztrál halfaj tartására és szaporítására a helyi adottságokat ötvöző technológiát dolgoztak ki a szakemberek. A jászkiséri rendszert a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros intézményeit fűtő 35-40 Celsius-fokos termálvíz teszi gazdaságossá. A barramundinak ugyanis magas hőigénye miatt folyamatosan 28 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet kell biztosítani – hangsúlyozta Borbély Gyula. Jelezte: a vásárlók 2011 januárja óta találkozhatnak az itthon eddig ismeretlen hallal, mely ma már az ország 13 nagyáruháza mellett Budapest valamennyi jelentősebb piaccsarnokának pultjain is megvásárolható. Minőségét tekintve a teljes értékű táppal etetett, antibiotikum- és vegyszermentes körülmények között nevelt, fehér húsú, szálkátlan barramundi a prémium kategóriás halak közé tartozik. Ára mérettől függően kilónként 2.000-2.500 forint között mozog. Borbély Gyula elmondta: a 15 embert foglalkoztató Jászkiséri Halas Kft. új telepe évente mintegy 100 tonnányi barramundi tenyésztésére alkalmas, emellett a vállalkozás 180 hektáros tógazdaságot és horgásztó-rendszert is működtet. A tógazdaság kapacitása évente 200-250 tonna: itt ismert halfajokat – jellemzően pontyot, amúrt, harcsát és süllőt – nevelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.