Több mint 100 millió forint élelmiszerbiztonsági bírságot róttak ki nyáron

Az államtitkár elmondta: a nyári hónapokban a szakemberek 12.502 ellenőrzést végeztek, amelyből normál hatósági ellenőrzés során 631 esetben róttak ki bírságot 100,7 millió forint értékben. Emellett a helyszínen bírságoltak 32 esetben, ilyen módon összesen 510 ezer forint volt a kirótt büntetési összeg. Minőségvédelmi bírságot 37 esetben szabtak ki, összesen 97,2 millió forint értékben. Egyéb – például eljárási – bírságot 14 esetben róttak ki az ellenőrök mintegy 912 ezer forint értékben. Az államtitkár elmondta: a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai által július 4-től augusztus 12-ig folytatott vizsgálatok során a zöldség- és gyümölcsforgalmazás minőségszabványának való megfelelést ellenőrizték a szakemberek. Ennek során 693 belföldi forgalmazót és 120 kistermelőt ellenőriztek. Összesen 1.696 tételt vizsgáltak meg. Élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabását 71 esetben indítványozták, a bírság összege 1,4 millió forintra rúgott. Az eredetigazolás hiányosságai miatt 7 esetben róttak ki bírságot mintegy 350 ezer forint értékben. Az ellenőrök különös figyelmet fordítottak a görögdinnyére, ennél a gyümölcsnél 350 forgalmazónál mintegy 520 tételt vizsgáltak meg. Kardeván Endre szerint a belföldi dinnyék ellenőrzése során az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő volt. A júliusi csapadékos időjárás miatt földdel szennyezett dinnyét két esetben találtak, túlérett, romlóhibás tételre ugyancsak két esetben bukkantak. A származási és eredetigazolás hiányossága miatt öt esetben szabtak ki élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, összesen 250 ezer forint értékben. Minőségi hibák miatt pedig 10 esetben történt elmarasztalás, a bírság összege elérte a 330 ezer forintot. A megyei kormányhivatalok illetékes igazgatósága a növényvédőszer-maradványokat is ellenőrizte 21 zöldség- és gyümölcsfélénél 119 minta esetében az ellenőrök mintegy 250 különböző hatóanyagra és bomlástermékre kiterjedően mintegy 26.400 analitikai vizsgálatot végeztek. A megvizsgált termékek 62 százaléka magyar, 26 százaléka uniós tagállamból, 12 százaléka pedig harmadik országból származott. A megvizsgált minták közül egy uborka- és egy őszibarack-minta tartalmazott határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot. Az államtitkár megjegyezte, ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a termékeknek az egyszeri elfogyasztása veszélyes volna, csupán azt, hogyha huzamosabb ideig fogyasztotta volna ezeket valaki, úgy veszélybe kerülhetett volna az egészsége. Az élelmiszer-biztonságért felelős ellenőrök júliusban és augusztusban nagy tömegrendezvényeken, így például a Forma1 versenyen, a Szigeten, valamint a VOLT fesztiválon is vizsgálódtak. A tapasztalatokról szólva Kardeván Endre elmondta, a megvizsgált helyszínek 80 százaléka megfelelő biztonsággal és körülmények között működött, 17 százalékuknál az ellenőrzések kisebb, azonnal kijavítható hibákat tártak fel, nem egészen 3 százalékot tett ki azon rendezvények aránya, ahol hatósági intézkedésre volt szükség. Az ellenőrök összesen 1.045 ellenőrzéssel 828 rendezvényt vizsgáltak meg. A vizsgált két hónapban, júliusban és augusztusban élelmiszereredetű megbetegedés az országban tizenkétszer fordult elő. Hét esetben a közétkeztetésben, ötször pedig a vendéglátóhelyeken. A megbetegedések a közétkeztetésben 180 főt, a vendéglátóhelyeken pedig 21 embert érintettek. A betegek közül 56-an kerültek kórházba. Élelmiszereredetű megbetegedést összesen 201 személynél regisztráltak júliusban és augusztusban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.