Több mint négy milliárd forint kutatás-fejlesztésre

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból elkülönített támogatást az EIT által kiválasztott tudás és innovációs közösségbe (Knowledge and Innovation Communities – KIC) tartozó, valamint a nemzetközi szervezettel partneri kapcsolatot kialakító szervezetek kaphatják meg – fejtik ki a hivatal sajtóosztályának közleményében.

Első pályázat: április 2-án

A budapesti székhelyű EIT április 2-án írta ki első pályázatát a tudás és innovációs közösségek megalakítására, amelyekben egyetemek, kutatóintézetek, vállalatok és más, innovációban érintett, különböző nemzetiségű szervezetek dolgozhatnak együtt – emlékeztetnek a közleményben. Hangsúlyozzák: a közösségek célja a felsőoktatás és a kutatói munka eredményeinek gazdaságilag hasznosítható innovációvá alakítása. Az együttműködésre pályázás feltétele, hogy a kutatás-fejlesztés (K+F) legalább három szervezet és minimum az Európai Unió (EU) három különböző tagállama között jöjjön létre – fűzik hozzá.

Két-három közösség jön létre

A hivatal szerint a következő év elejéig várhatóan két-három közösség jön létre a megújuló energiaforrások, a klímaváltozás és az infokommunikációs technológiák területén. Kiemelik: az együttműködések fontos célkitűzése, hogy a közösségek tevékenységei hosszú távon önfenntartóvá váljanak, vagyis – a nemzeti támogatások mellett – például ipari megrendelésekből is elegendő bevételhez juthassanak. Ennek szellemében az EU a közösségek kiadásainak 25 százalékát fedezi – fűzik hozzá. Megjegyzik: az április végére elkészülő magyar pályázati felhívás abban segít a magyar vállalatoknak és kutatási intézeteknek, hogy sikeresen indulhassanak az EIT pályázatain. A több mint négy milliárd forintos támogatás együttműködésre, konzorcium létrehozására ösztönzi a 30 százalékos saját részt felmutató költségvetési és non-profit kutatóhelyeket, illetve vállalkozásokat – mutatnak rá a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.