Több száz ügyfelet érint a Capital Partners-ügy

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit. Vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

A cseh nemzeti banknál a labda

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megtette a szükséges lépéseket arra, hogy a cseh nemzeti bank, amely ott a pénzügyi felügyelet szerepét is ellátja, eljárást indítson a Capital Partners ellen. A magyar felügyeletnek ez az eszköz áll rendelkezésére, hiszen a cseh székhelyű befektetési társaság az Európai Unión belüli határon átnyúló szolgáltatás keretében létesített kapcsolatot a magyar ügyfelekkel. A magyar pénzügyi felügyelet elküldte vizsgálati anyagait a cseh nemzeti banknak, amely alapjául szolgálhat az eljárásnak.

Azonnali hatállyal törölte a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély, így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon. A PSZÁF egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására. A felügyelet csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését, tavaly szeptemberben a PSZÁF a két érintett függő ügynök AFIN hu Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

Kimagasló haszon a közvetítésért

A PSZÁF közlése szerint az ügyfelek a közvetítői tanácsadás nyomán számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor a Capital Partners-szel léptek kapcsolatba. Számos közvetítő az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozó alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett. Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt látszatot keltették potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal, vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve, hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend az irányadó. Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke az volt, hogy minél több ügyletet köttessenek az ügyfelekkel akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására – ismerteti a közlemény.

Három milliárd forintos csalás

A felügyelet folyamatban lévő vizsgálata során már korábban, több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a Capital Partners ügynökhálózata az ügyfelek számára átláthatatlan, és tevékenysége felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is. A rendőrség közlése szerint mintegy 3 milliárd forintnyi csalással gyanúsítja a rendőrség a Capital Partners nevű „álbróker” céget; öt embert őrizetbe vettek a cégnél kedden tartott házkutatás során. A közlemény szerint megalapozott a gyanú, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, ezen részvények adás-vételével extra profitra tehetnek szert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.