További bankok csatlakoznának a magatartási kódexhez

A kódexet a múlt szerdán a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Jelzálogbank, a K&H Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Unicredit Bank és a Volksbank írta alá. az első körben csatlakozott 13 hitelintézeten kívül azóta az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Bank és az utóbbi leánycége, a Merkantil Car lízingcég került fel a listára.

Az Allian üdvözli a kezdeményezést

Hegyi Gábor, az Allianz Bank vezérigazgatója közölte: „az Allianz Bank üdvözli ezt a kezdeményezést, melyhez örömmel csatlakozik”. A Magyar Cetelem Bank esetében pedig a kódex aláírásához a tulajdonos, a BNP Paribas jóváhagyása szükséges – tájékoztatott Lendvai János elnök-vezérigazgató. A banknál jelenleg az angol fordításra várnak, amelyet a PSZÁF készít el, azt továbbítják majd a tulajdonosnak.

Az AEGON egyetért

Az AEGON Hitel Zrt. azt jelentette be, hogy a december elsején hatályba lépő banki magatartási kódexben foglalt elvekkel egyetért, és a kódex szövegének áttanulmányozása után szándékában áll aláírni. Az AXA ugyanakkor országigazgatója, Szekeres Tibor nyilatkozata szerint nem írja alá a kódexet, s kilátásba helyezte: ha az AXA-t, mint a kódexet ellenző bankot feketelistára teszik, vállalkozásuk ellenlépéseket fog tenni.

A Merkantil elfogad

A Merkantil csatlakozásával vélhetően hangsúlyozni akarta, hogy elfogadja a Magatartási Kódexben foglaltakat. A kódexet aláíró hitelintézetek – így az OTP Bank is – ugyanis vállalták, hogy az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra nézve is érvényt szereznek a kódex előírásainak, továbbá ügynökeiknél és megbízottaiknál is megkövetelik a kódexben foglaltak betartását.

A távolmaradók versenyhátrányban?

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója korábban úgy vélekedett, hogy a távolmaradók versenyhátrányba kerülnek, a szövetségnél azonban abban bíznak, hogy a tagbankok többsége csatlakozni fog a kódexhez. Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta: a felügyelet szükség esetén a szakmai szövetségekkel is felveszi a kapcsolatot, ám arra számítanak, hogy a bankok és pénzügyi vállalkozások döntő része az aláírók között lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.