Uniós engedéllyel növelhető a bor alkohol tartalma

Ez azt jelenti, hogy a borászok feljavíthatják mustjaikat, friss boraikat – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében. Mondhatni az utolsó pillanatban döntött az Európai Unió arról, hogy 10 tagország borászai feljavíthassák mustjaikat, boraikat. Az idei időjárás miatt ugyanis ezekben az országokban termett szőlőben nem alakult ki a szokásos mennyiségű cukortartalom, amiből aztán megfelelő mennyiségű alkohol képződhet az erjedés során. Emiatt aztán e borok minősége és eltarthatósága gyenge lenne, ami az asztali borok piacán túlkínálatot jelentene, amit az unió csak nagy ráfordítással tudna levezetni, például lepárlás támogatásával. A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára – még augusztusban fordult az EU Irányító Bizottságához, hogy engedélyezze a magyar borok cukortartalmának növelését a rossz időjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nőhet ez az érték. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort. A magyar beadványhoz hasonlóan további kilenc ország – Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy Britannia – kért és kapott engedélyt az alkoholfok differenciált mértékű javítására. A bizottsági döntés értelmében az alkoholfok növelését a borászatok megtehetik répacukorral, vagy kezeletlen illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával. Kikötés azonban, hogy az így előállított bor alkoholtartalma nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. Ez megfelel a legtöbb fehér, illetve a közepes minőségű vörösbor normál alkoholtartalmának. A cukorfok emelésről kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lépett hatályba.

Vélemény, hozzászólás?