Válságban sem csökkentek a Tetra Pak eladásai

Svend Weidemann, a Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában működő Tetra Pak Danube vezérigazgatója elmondta: az év egészében is meg szeretnék ismételni a tavalyi bevételt. Hozzátette, hogy a Magyarországon Budaörsön folyékony élelmiszerek csomagolására szolgáló kartondobozokat gyártó vállalat, a Tetra Pak Hungária forgalma is pozitívan alakul: a cég tavaly 27,3 millió eurós forgalmat bonyolított le, míg 2009 első felében, az időarányos teljesítményt meghaladva, az értékesítés már elérte a 15,5 millió eurót. Svend Weidemann közölte: a cseh és a szlovák piacon kisebb mértékű visszaesést, míg Ausztriában a magyarhoz hasonló mértékű növekedést tapasztaltak. A kereskedelmi tevékenységet végző Tetra Pak Danube első féléves bevételéből 10,3 millió euró Szlovákiából, 13,7 millió euró Csehországból, 36,1 millió euró Ausztriából, míg 15,5 millió euró Magyarországról származott.

Az export kompenzált

A budaörsi gyár bevételét a cég külön számolja. Svend Weidemann úgy vélte, hogy a Tetra Pak Hungária a termelés általános gyengülése közepette azért tudta megőrizni pozícióit, mert a Budaörsön gyártott termékek nagy részét exportálja, s ez kompenzálja a magyarországi fogyasztás visszaesését. A vezérigazgató közölte: a Tetra Pak budaörsi gyára a vállalatcsoport egyik legsikeresebb üzemegysége. A telephelyen 2008-ban 2,4 milliárd egység különböző típusú italos kartont gyártottak. A gyár teljes kapacitása jelenleg 2,7 milliárd egység csomagolás évente, kihasználtsága kilencven százalékos. Budaörsön nagyrészt exportra szánt Tetra Pak csomagolóanyagot gyártanak, a kivitel aránya 91 százalék. Az üzemből 25 országba szállítanak terméket, a legfontosabb exportpiacok Lengyelország, Csehország, Németország, Horvátország, Szlovákia, Ausztria és Szlovénia.

A legjobbak között

A vezérigazgató kifejtette: a közepes méretűnek tekinthető magyarországi üzem hatékonyságban világelső, s több működési mutató alapján is az első öt legjobb Tetra Pak üzem között szerepel. A 190 alkalmazottat foglalkoztató gyárban ötféle csomagolódobozt gyártanak. A budaörsi gyárat 1992-ben avatták fel. A Tetra Pak azóta is folyamatosan bővíti a termelést, legutóbb 2006-ban, akkori áron mintegy 860 millió forintos beruházással növelte a kapacitásokat a mai méretekre. A Tetra Pak Csoport tavaly világszerte öt százalékkal növelte bevételét az előző évhez képest: a csomagolóanyag-üzletág 7,8 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, míg a feldolgozási üzletág 949 millió euró bevételt ért el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.