Változhat a bor forgalomba hozatali járuléka

Az új rendelkezés szerint az alacsony forgalmi értékű borok literje után csak 5 forint járulékot kellene fizetniük a gazdálkodóknak, míg a drágább, minőségi borok járuléka a jelenlegi 8 forintról 10 forintra emelkedne. Font Sándor a Mezőgazdasági bizottság elnöke az ülésen elmondta: eddig azok fizették be a járulékok döntő részét, akiket nem igazán segített a járulékból fizetett állami marketing tevékenység. Hozzátette: az alacsony forgalmi értékű boroknál nem a marketing szempontok, hanem az számít, hogy hány forintért lehet piacra dobni az adott bort.
A jelenleg 8 forintos bor forgalomba hozatali járulékból 40 százalékot – azaz 3 forint 20 fillért – fordít az állam ellenőrzésekre, míg az összeg 60 százalékát a magyar borok népszerűsítésére költi. A kormány a módosító javaslatban megváltoztatná a 40-60 százalékos arányt: egységesen 3,2 forintot fordítana ellenőrzésekre, mind az 5 forintos, mind a 10 forintos járulékkategória befizetéseiből.
A 40-60 százalékos rendszer megváltoztatásával sem a Mezőgazdasági bizottság egyes képviselői, sem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nem értett egyet, ezért a bizottság várhatóan módosító javaslatot nyújt be a korábbi szabály visszaállítására.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Módosul a bor- és a hegyközségi törvényVarga Pincészet: a borászatot nem érinti a válságMagyar Agrárkamara: jól teleltek a szőlőtőkékIndulhat az agrárkárenyhítés, módosítják a bortörvényt Jelentős értékesítés-csökkenés a borosgazdáknálKlaszterbővítést tervez a Bormarketing MűhelyPiackeresés helyett csak törvénymódosítás borügybenNem értenek egyet a borászok az EU rozé terveivelBorban fizetne a termelőknek az Integrált Borgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.