Vége az amerikai importstopnak a magyar szárnyasokra

Az APHIS értékelése alapján Magyarország hatékony állategészségügyi ellenőrző és monitoring rendszerrel rendelkezik a H5N1 előfordulások kezelésére, az érintett megyékben H5N1 megbetegedést a korlátozó intézkedés bevezetése óta nem tapasztaltak, ezért alacsony a járványügyi kockázata a két megyéből származó baromfitermékek importjának. Az APHIS szabályozási javaslatát 2009. július 15-én társadalmi véleményeztetésre közzétette, mely alapján észrevétel nem érkezett. Az intézkedés eredményeképpen a fenti időponttól kezdve az alábbi változások lépnek életbe:
– Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó feldolgozott baromfi behozatalához nem szükséges importengedély.
– Magyarország más régióiból származó feldolgozott baromfi esetén nem kell a szállítmányt olyan, a magyar állategészségügyi hatóságok által kiállított exportbizonyítványnak kísérnie, amely igazolja, hogy a termék olyan feldolgozóból származik, amely nem érintkezett Bács-Kiskunból vagy Csongrádból származó baromfival vagy baromfitermékkel.
– Az APHIS engedélyezi a két megyéből származó hőkezelt baromfitermékek behozatalát a személyi csomagban.
– Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó élő szárnyast lehet az USA-ba szállítani, azonban az érkeztetés során az állatot bevizsgálják, és a karantén intézkedések is vonatkoznak rá, kivéve a speciális APHIS-engedély, illetve limitált engedély alapján történő diagnosztikai célú import esetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.