Veszélyben a magyar gyümölcsök génállománya

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke emlékeztetett: a törvényi rendelkezések szerint a közhasznú társaságoknak tavaly június végéig korlátolt felelősségű társaságokká kellett alakulniuk. A vagyonkezelő az összes állami kht-t átalakította, az érdi intézet esetében azonban kicsúszott a határidőből. Ezt követően a bíróság első-, és másodfokon sem fogadta be a társaság átalakítását, így a cégre kényszer-végelszámolást rendelt el. Font Sándor rámutatott: a tulajdonos állam megakadályozhatta volna a végelszámolás elrendelését, azonban ezt valamiért nem tette meg, a 800 hektáros saját tulajdonú termőfölddel rendelkező kutatóintézet esetében. A fideszes képviselő kiemelte: a végelszámolás azt jelenti, hogy az arra kijelölt – bizonytalan tulajdonosi körű – Reorg Zrt. tulajdonosi jogkörben értékesíti a kutatóintézet vagyonát, amivel aztán el kell számolnia az állam felé.

Ott lakópark is épülhet

Ennek értelmében a végelszámoló azt kezd a kutatóintézet vagyonával – köztük a 800 hektáros földdel – amit akar, ott akár lakópark is épülhet. Aláhúzta: a Fidesz Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, Kamarás Miklóshoz, az MNV Zrt. elnökéhez, valamint Nagy Jánoshoz, a Vagyonkezelési Tanács elnökéhez fordult, hogy haladéktalanul intézkedjenek a társaság vagyonának átcsoportosításáról egy új cégbe, mivel erre a tulajdonos államnak jogi lehetősége van, így az érdi kutatóintézet elkerülheti a végelszámolást. Hozzátette: erre a lépésre bármikor meg lett volna a lehetősége az államnak, azonban az – a Fidesz információi szerint a korábban elbocsátott MNV vezérigazgató-helyettes, Benedek Fülöp nyomására – a bíróságra hagyta a döntést, amely a törvényi szabályozás miatt nem hozhatott más ítéletet, csak a végelszámolást. Jelenleg csupán azért van még lehetősége az államnak helyrehozni hibáját, mert a bíróságon megtámadták azt a döntést, amely a Reorgot jelöli ki végelszámolónak, azonban amint a döntés jogerős lesz, az állam már nem tehet semmit. Hangsúlyozta: pótolhatatlan nemzeti kincs az érdi kutatóintézetben található génállomány, amely többek között Magyarország összes csonthéjas növényének génállományát is tartalmazza. Az intézet gazdálkodásával semmilyen probléma nem volt, a végelszámolást csak a technikai hiba miatt rendelte el a bíróság, más indoka nem volt.

Érden új cég alakul a gyümölcstermesztési kutatásokra

Nincs veszélyben az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-fejlesztő Kht.-nál lévő magyar gyümölcs génállomány, noha a kht. mostani cégformájában megszűnik, de alakul helyette egy ugyanolyan profilú cég, amelynek tevékenysége azonos lesz az előzővel – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Gőgös Zoltán elmondta: igaz ugyan, hogy az állami vagyonkezelő szervezetnél történt adminisztratív hiba miatt – amelynek már megvan a felelőse – meg kell szüntetni a mostani céget, ám a kutatóintézetnél lévő magyar gyümölcsök génbankját semmiféle veszély nem fenyegeti. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek a vagyontörvény alapján egyetértési joga van ebben az ügyben. Így született a javaslat az új cég megalapítására, és ennek alapján már folynak az egyeztetések annak létrehozásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.