Vizsgálja Brüsszel a Péti Nitrogénművek ügyét

Az intézkedések a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott, összesen mintegy 85 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelt érintik. Magyarország nem jelentette be ezeket az intézkedéseket, és a brüsszeli bizottságnak kételyei vannak afelől, hogy azok összeegyeztethetőek-e az állami támogatások közösségi szabályaival. A vizsgálat során az érdekelt felek észrevételeket tehetnek a vizsgált intézkedéssel kapcsolatban.

Be kell tartani a közösségi szabályokat

Neelie Kroes versenypolitikai EU-biztos a vizsgálat bejelentése kapcsán hangsúlyozta: a tagállamok kormányai segíthetnek ugyan a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak, ennek feltétele azonban az, hogy be kell tartaniuk az unió állami támogatási szabályait. „E szabályok azt biztosítják, hogy a segítség valóban az érintett vállalkozás javát szolgálja, anélkül, hogy közben aránytalanul torzítaná a versenyt. Ezeket az intézkedéseket azonban a Bizottság felé be kell jelenteni, és csak a bizottsági jóváhagyást követően lehet végrehajtani” – tette hozzá.

Felfigyelt a Bizottság

A brüsszeli bizottság – közölték az unió székhelyén – tavaly decemberben figyelt fel a műtrágyagyártó Péti Nitrogénművek Zrt. számára nyújtandó lehetséges támogatásra, miután a sajtóban több cikk is megjelent a magyar kormány kezességvállalási szándékáról. Sajtóhírek szerint a Péti Nitrogénművek 2008 októberében kénytelen volt leállítani a termelést, és az intézkedésekkel a vállalkozás működésének újraindításához kívántak támogatást nyújtani. A kezességvállalás egy 52 millió eurós beruházási hitelre, valamint egy 10 milliárd forint összegű hitelre vonatkozott, amelyeket a száz százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank nyújtott a társaságnak. Magyarország elmulasztotta ezen intézkedéseket bejelenteni a Bizottságnak – hangsúlyozzák az unióban.

Közzéteszik a nem bizalmas adatokat

Az intézkedések előzetes értékelése során a brüsszeli bizottság úgy ítélte meg, hogy azok állami támogatásnak minősülhetnek. A testületnek komoly kétségei vannak azt illetően, hogy az intézkedések összeegyeztethetők-e a közös piaccal. A hivatalos, mélyreható vizsgálati eljárás elindítása lehetővé teszi, hogy az intézkedést alaposabban értékelhesse Brüsszel.
A bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után a határozat bizalmas adatokat nem tartalmazó változatát közzéteszik az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának honlapján található állami támogatások nyilvántartásában.

„Legjob gyakorlatokra” vonatkozó kódex

A Péti Nitrogénművek ügyében indított vizsgálat bejelentésével egy időben a brüsszeli bizottság egyszerűsítési csomagtervet fogadott el általában az állami támogatásokról szóló döntéshozatal felgyorsítása érdekében. A csomag az úgynevezett „legjobb gyakorlatokra” vonatkozó kódexet és egyszerűsített eljárásról szóló közleményt tartalmaz. Az a célja, hogy a vizsgálat minden egyes lépésében javítsa az állami támogatási eljárások hatékonyságát, átláthatóságát és kiszámíthatóságát, illetve ezáltal erősítse a brüsszeli bizottság és a tagállamok közötti önkéntes együttműködést. Brüsszel nyomatékkal javasolja, hogy a tagállamok még a támogatási intézkedések bejelentése előtt vegyék fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, mert így már a folyamat korai szakaszában ki lehet küszöbölni az esetleges problémákat. A „legjobb gyakorlatokra” vonatkozó kódex részletesen ismerteti, hogy a gyakorlatban hogyan ajánlatos lefolytatni az állami támogatási eljárásokat, különös tekintettel azok időtartamára, valamint átláthatóságára és kiszámíthatóságára.

A tagállamok reagáljanak azonnal

A Bizottság rendszeresebben kínál majd lehetőséget az előzetes bejelentést megelőző kapcsolatfelvételre a bejelentések minőségének és hiánytalanságának előmozdítása érdekében. Brüsszel ugyanakkor ösztönözni kívánja a tagállamokat az azonnali reagálásra és az eljárások folyamatosságának biztosítására. Azt szeretné, ha a szabályokkal nyilvánvalóan összeegyeztethető támogatást egy hónapon belül jóváhagynák, amennyiben a tagállamok hiánytalan bejelentést nyújtanak be.

Új lehetőség

Az érdekelt érintettek új lehetőséget kapnak arra, hogy észrevételeket tegyenek a tervezett állami támogatási intézkedéssel kapcsolatban, mivel az egyszerűsített eljárás keretében a tagállam által bejelentett intézkedések összefoglalóját előzetesen közzéteszik a Bizottság honlapján. E kezdeményezések nem alkalmazandók azonban a tagállamok által a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válság miatt bejelentett mentőintézkedésekre. Ezekre ad hoc belső eljárásokat dolgoztak ki annak érdekében, hogy a Bizottság kiemelt sürgősséggel kezelhesse a bejelentett intézkedéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.