A mezőgazdaság kialakulása az egészség rovására ment

Amanda Mummert, az atlantai Emory Egyetem végzős antropológus hallgatója társával első ízben vizsgálta a globális szakirodalom segítségével az emberek magasságát és egészségi állapotát a mezőgazdaság kialakulásakor.Sokan úgy képzelik, hogy a mezőgazdaság kialakulásával, a modern civilizáció hajnalán az állandó élelemforrásnak köszönhetően egészségesebbek lettek az emberek, holott az első földműveseket táplálkozási hiányosságok jellemezték, és nehezebben alkalmazkodtak a felmerülő problémákhoz, stresszhez. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy immáron bizonyos haszonnövényektől függtek, étrendjük változatossága pedig jócskán lecsökkent. A földműves települések kialakulásával a népsűrűség is megnövekedett, ami hozzájárult a járványok könnyebb terjedéséhez, amelyet csak fokoztak a higiénés hiányosságok és a háziállatok közelsége. Az idő múlásával a folyamat megfordult, a legtöbb populáció átlagos magassága növekedésnek indult. Ez a trend különösen az elmúlt 75 évben, a fejlett országok élelmezési rendszereinek iparosodását követően lett látványos. „Azzal, hogy megtudjuk, hogyan alkalmazkodott a tízezer évvel ezelőtti változásokhoz az emberi szervezet, könnyebben megérthetjük, hogyan teszi ezt napjainkban” – vélekedett Mummert.

Vélemény, hozzászólás?