A Spar húsüzeménél új élelmiszerbiztonsági tanúsítvány

A Spar Magyarország az ország egyetlen élelmiszerkereskedelmi lánca, amely saját húsfeldolgozó üzemet működtet. A cég a húsüzemet a bicskei központjában működteti. A húsfeldolgozás 2004 végén kezdődött tesztüzemben, és 2005 elejétől végzik üzemszerűen. Így a vállalat egy kézben fogja össze a frisshús beszerzését, feldolgozását, húskészítmények gyártását és az értékesítést. A SPAR Magyarország húsüzemének termékeit az ország határain túlra is szállítják, Csehországba és Szlovéniába. A Spar Húsüzem 2006-ban és 2007-ben megkapta az International Food Standard (IFS) Nemzetközi Élelmiszer Szabvány szerinti tanúsítványt, majd a működő IFS és ISO 9001:2000 tanúsításokat hatékonyabbá téve, az üzem ez év májusában sikeresen tanúsítatta az ISO 22000-es szabványt is. Ez utóbbi a nemzetközi szinten leginkább elfogadott szabvány, a HACCP irányelveit hangolja össze a már kialakult gyártási gyakorlattal, megkönnyítve az élelmiszeripari folyamatok során fellépő kockázatok hatékony feltárását és kezelését, valamint a vevői igényeknek való magas szintű megfelelést is. Laber Zsuzsa, a cég kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére szerdán közölte: az üzem 2005-ös megnyitása óta évről-évre – éves szinten – több száz millió forintot fordítnak a Spar Húsüzem fejlesztésére. A húsüzem konkrét árbevételét – üzleti érdekekre hivatkozva – a kommunikációs vezető nem közölte. A Spar csoport konszolidált forgalma korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly elérte a 397,3 milliárd forintot, ami 6,2 százalékos növekedés az előző évihez képest. Laber Zsuzsa ezúttal annyit mondott: a Spar Húsüzem árbevétele 2009-ben 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2010-ben pedig hasonló, újabb 10 százalékos növekedésre számítanak.

Vélemény, hozzászólás?