Átadták a Givaudan makói aromagyárát
Átadták a svájci központú Givaudan új ízesítőanyag-gyárát Makón, a 130 millió eurós beruházással felépített üzemben jelenleg kétszázan dolgoznak, a termelés felfutásával a létszám a jövő év végére háromszázra nő.
Gilles Andrier vezérigazgató elmondta: a cég eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásának helyszínéül a termelési hagyományok, valamint a fejlesztéshez rendelkezésre álló megfelelő ipari terület miatt választották Makót. Emellett a Szegedi Tudományegyetemen folyó színvonalas élelmiszer-ipari képzésnek köszönhetően a dolgozók felkészültsége is kiváló – tette hozzá. A sós ízesítőanyag gyártás a Givaudan egyik leggyorsabban növekvő tevékenységi területe, a cég erősíteni szeretné jelenlétét az egészségipari és wellness termékek területén, valamint bővíteni pozícióit a fejlődő piacokon. Mindezekben fontos szerep hárul majd a makói üzemre – közölte a szakember. A termelés felfutásával a makói gyár foglalkoztatotti létszáma a jelenlegi kétszázról 2013 végére háromszázra nő, az üzem létrehozása a partnereken keresztül azonban jóval több embernek ad munkát. A Givaudan Budapesten létrehozza pénzügyi szolgáltató központját is száz dolgozóval – mondta a vezérigazgató. Szíjjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta, minden egyes gyáravató annak bizonyítéka, hogy a magyar gazdaság egyre jobban működik és egyre inkább növekedésnek indul. A gyáravatók arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy helyesen döntött a magyar gazdasági kormányzat, amikor választ keresett az európai gazdasági kihívásokra, és a munkára, a termelésre helyezte a hangsúlyt – mondta a politikus. Hozzátette, a kormány nem titkolja: Magyarországból Európa termelési központját kívánja létrehozni. A magyar emberek szorgalma és munkaszeretete a kormány gazdaságpolitikájával együtt Magyarországot vonzó befektetési célponttá tették. Makón kialakították Európa egyik vagy a legmodernebb élelmiszer-ipari gyárát, Gödöllőn kedden adták át a kontinens legkorszerűbb steril gyógyszeripari üzemét, a közelmúltban pedig elindult a termelés Szentgotthárdon, Európa legmodernebb motorgyárában is – emlékeztetett az államtitkár. Karkas Mihály gyárigazgató a 23 hektáros telken felépült 50 ezer négyzetméteres üzemet bemutatva elmondta, a 40 ezer tonna éves kapacitású gyárban 2500 különféle alapanyagból mintegy 5 ezer fajta félkész és készterméket állítanak elő. A magas szinten automatizált technológia lehetővé teszi a legszigorúbb higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartását – tudatta a szakember. A makói gyár termékeivel a vevők nem találkozhatnak a boltok polcain, a cég vevői a különböző élelmiszer-előállító cégek. A Maros-parti városból az európai, közel-keleti és afrikai régió kilencven országába, több mint kilencszáz partnerüknek szállítanak majd. A Givaudan piacvezető a globális illat- és ízesítőanyag iparágban. 2011-ben a cégcsoport forgalma elérte a 3,9 milliárd svájci frankot, alkalmazotti létszáma több mint 8900, negyven országban működik leányvállalata.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.