Babbal dúsított püré helyett valódi gesztenyekészítményeket
A Vidékfejlesztési Minisztérium tovább folytatja a silány minőségű termékek kiszorítását a piacról. Számos esetben tapasztalható a fogyasztók félrevezetése a gesztenyekészítmények piacán is: gyakorta nevezik gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának azokat a termékeket, amelyeknek fő összetevője inkább a főtt bab, mintsem a valódi szelídgesztenye. Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium úgy gondolta, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb módosításával egy időben a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények háza táján is rendet tesz. Ezentúl, ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor a Magyar Élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek kell, hogy megfeleljen. Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát. Míg a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a „gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel” feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyértelműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba. A rendelet december 15-től hatályos.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.