Bővíteni kell a libamáj piacát

Magyarországon évente mintegy 2.000 tonna libamájat állítanak elő – ismertette a VM osztály vezetője. Jelenleg a magyar libamáj-termelés 70-80 százalékát kiviszik az országból. Elekes Lajos, az orosházi Merián Foods kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint libatermékeket – amelynek túlnyomó része máj – Magyarországról évente mintegy 40 millió euró (10-11 milliárd forint) értékben exportálnak. A libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát. A libamáj népszerűsítését szolgálja az orosházi libamájfesztivál is, amelyet az idén június 3-5. között, már a harmadik alkalommal rendeznek meg. Az ingyenes rendezvénymegszervezése mintegy 25-30 millió forintba kerül. A fogyasztók általában érzelmi alapon döntenek vásárláskor, ezért erről az oldalról kell „megfogni” a vevőket – mondta Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense. A szakemberek felidézték a Négy Mancs „állatvédő” szervezet német nyelvterületen, 2006-ban indított kampányát, amely a magyar libamáj, illetve libatermékek fogyasztásának csökkentését célozta, és érzelmi alapon bizonytalanította el a vásárlókat. Poór Csaba kommunikációs szakértő szerint erre a kampányra Magyarország nem tudott megfelelő „érzelmi” választ adni. A Négy Mancs által generált gondokat véleménye szerint általánosságban kezelni lehetett volna. A magyar állam sajátos eszközökkel, főként tudományos érvekre hivatkozva próbálta bizonyítani a magyar termékek egészséges és fogyasztható voltát. A VM osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a tudományos érvek voltak célravezetőek az ügyben.

Vélemény, hozzászólás?